Het parlement is geen klooster

Geert Wilders is een onaangename man met onaangename standpunten. Daar wil je liever niet mee geassocieerd worden, zeker niet als politicus. Het vervelende is alleen dat volgens de peilingen een aanzienlijk deel van de kiezers die standpunten deelt. Allemaal onaangename mensen en nog dom ook. Maar ze dreigen wel de PVV de grootse partij in de Tweede Kamer te maken en daar zul je toch iets mee moeten doen, juist als politicus. Dat is je democratische plicht.

De VVD, die de tweede partij in de Kamer lijkt te worden, heeft samenwerking met de PVV uitgesloten. "De kans is nul, puur op inhoudelijke gronden", zei premier Mark Rutte afgelopen januari over de kans op samenwerking. Maar hij zei ook: "Ik sluit een partij niet uit, want dan zeg je tegen die kiezers dat je hun problemen niet serieus neemt."

Dat klinkt al wat zachter dan 'de kans is nul', maar zoals de zaken nu liggen lijkt het erop dat de PVV, tenzij die de absolute meerderheid krijgt, geen regeringspartij kan worden. Van de zittende partijen heeft alleen 50Plus samenwerking met de PVV niet uitgesloten, mits die met name op het gebied van vluchtelingen wat minder onaangenaam wordt.

Het verwachte succes van de PVV bij de Tweede Kamerverkiezingen zou, in een rechtvaardige wereld, aanleiding moeten zijn het cordon sanitaire rond die partij op te heffen. Is het wel juist, zowel in moreel als praktisch opzicht, om de PVV van de regeringsmacht uit te sluiten? Waar halen de andere partijen dat morele superioriteitsgevoel vandaan? Geert Wilders is de enige Nederlandse politicus die op de dodenlijst van Al-Qaida, de Pakistaanse taliban en andere islamofascisten staat. Dat is een eerbiedwaardig onderscheidingsteken en bewijst dat hij toch wel iets goeds heeft gedaan. Dit feit zet een groot vraagteken bij het superioriteitsgevoel van zijn tegenstanders. Door een coalitie te vormen met als enig doel de PVV uit de regering te houden beroven de andere partijen de PVV-kiezers niet alleen van hun verkiezingsoverwinning, ze plegen ook verraad aan hun eigen kiezers. Immers, het samenraapsel van partijen dat daarvoor nodig is kan nooit een kabinet met een samenhangend beleid vormen. De stem van hun kiezers is dan weggegooid, alleen maar om Geert Wilders dwars te zitten. Een gevolg kan zijn dat kiezers, met name PVV-kiezers, hun geloof in de politiek verder zullen verliezen. Het cordon sanitaire kan een vijfde colonne van gefrustreerde PVV-stemmers creëren die hun toevlucht tot buitenparlementaire acties nemen. Over de boel bij mekaar houden gesproken!

Het parlement is geen klooster waar men, gevrijwaard van zondige verleidingen, schone handen kan houden. Het is meer als een bordeel waar verplicht gecohabiteerd moet worden, ook met onaangename personen. Ik wil politici niet met hoeren vergelijken, dat zou te veel eer zijn, maar ze kunnen veel van hoeren leren. Hoeren overwinnen hun walging, angst en zelfs haat om hun klanten te helpen. Vul voor hoeren politici in en voor klanten kiezers en je begrijpt het principe van de democratie.

Een volwassen democraat accepteert de overwinning van zijn tegenstander en helpt hem de wil van diens kiezers tot expressie te brengen. Hij durft te zeggen: "De komende regeerperiode wordt Nederland een onaangenaam land. De kiezer wil het zo, dus wen er maar aan."

Ik ben hoopvol gestemd dat Mark Rutte dit uiteindelijk zal doen. Het zal tenslotte niet de eerste keer zijn dat hij een verkiezingsbelofte breekt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden