ReportageBrexit

Het parlement is er weer, dus ook de brexit-demonstranten

Op het plein voor het Britse parlement demonstreren voor- en tegenstanders van de Brexit.Beeld AP

Het Britse parlement is terug. Ook brexit-demonstranten gaan dus de straat weer op. ‘Het grijpt me aan.’

Zoals iedere strijd nieuwe strijders voortbrengt, zijn er ook bij brexit mensen die voor het eerst in een frontlinie staan.

De 66-jarige Alan Ovell en zijn 70-jarige schoolvriend Graham Howard, die op Parliament Square het einde van de parlementaire schorsing vieren, met Europese vlaggen in hun handen, zeggen steeds strijdbaarder te worden. “Sinds mijn twintigste heb ik nooit meer ergens tegen geprotesteerd”, zegt Ovell. “Destijds was er iets met studiebeurzen. Nu sta ik hier al negen maanden met grote regelmaat. Het grijpt me aan.”

Ovell heeft dan ook nogal wat om voor te vechten: zijn vrouw, een Nederlandse met Indische wortels, voelt zich sinds het referendum in 2016 een ongewenste inwoner.

“Al 46 jaar woont ze in dit land. Ze betaalde belasting, stond ingeschreven, kreeg hier kinderen. Vorig jaar wilde ze zich laten registreren als rechtmatig inwoner van dit land, iets wat alle mensen moeten doen die hier niet geboren zijn, vanwege brexit. Ze zeiden: ‘Mevrouw, we kunnen u niet terugvinden in de systemen.’”

Voor de goede orde: met de registratie van mevrouw Ovell kwam het later alsnog goed. Maar het voorval deed in haar echtgenoot een woede ontvlammen die nog altijd niet is gedoofd. Sindsdien staat hij vaak dagen te zwaaien met zijn vlaggen, de laatste weken vaak in gezelschap van zijn oudste vriend.

Ze had nooit gedacht dat ze een spandoek zou vasthouden

Graham Howard heeft zo zijn eigen redenen om daar te staan: hij studeerde rechten, nota bene bij dezelfde Lady Brenda Hale, die gisteren bepaalde dat de parlementaire schorsing van Johnson onwettig was. Howard maakt zich grote zorgen om de rechtmatigheid van Johnsons acties. “Ik ben hier om te laten weten dat hij wat mij betreft niet overal mee kan wegkomen. En ik ben gelukkig niet de enige. Dolgelukkig was ik dat de Hoge Raad deze week unaniem was in zijn oordeel. Dat had ik niet verwacht.”

Aan de overkant van de straat staat Elena Reed, een lerares Engels die tegen haar pensioen loopt. In haar handen draagt ze een bescheiden kartonnen bord, gemaakt van een opengeknipte doos. Dinsdagavond laat schreef ze daarop: ‘Welkom terug parlementariërs’. Gisteren was haar allereerste actiedag ooit. “Ik wil de parlementariërs laten weten dat ze wél iemand vertegenwoordigen: mij. De brexiteers zeggen dat het parlement namens niemand spreekt, maar dat is niet zo. Ik heb ze net zo goed gekozen als zij.”

Meteen reageert de tegenpartij, in de persoon van de 20-jarige Rose Galbraith, studente piano en viool aan het conservatorium. “Ik mocht voor dit parlement nog niet stemmen”, zegt zij. “Namens mij zitten ze er niet.”

Galbraith had nooit gedacht dat ze een spandoek vast zou houden: maar zie, hier staat ze Boris Johnson te steunen. “Hij wist niet beter. Zijn adviseurs vertelden hem dat de schorsing zou mogen. Er is er tenslotte ieder jaar één, deze was alleen een paar dagen langer.”

Ze heeft nóg een boodschap: “Ik wil de parlementariërs eraan herinneren dat ze hier namens hun kiesdistrict staan. Er zijn er zó veel uit districten waar de mensen ‘leave’ stemden, die de brexit in het parlement frustreren. Dàt is pas onwettig, als je het mij vraagt.”

Lees ook:

Boris Johnsons premierschap bungelt aan een zijden draad

De nederlaag van de Britse premier voor de hoogste rechter van het land kon bijna niet groter zijn. Maar het lijkt niet genoeg om hem van koers te doen wijzigen.

Brits parlement per direct weer aan het werk. Durft het Boris Johnson weg te sturen?

Boris Johnson heeft in strijd met de Britse wet gehandeld door het parlement naar huis te sturen. Dat heeft het Britse Hooggerechtshof in Londen zojuist besloten. De zogeheten ‘prorogation’ is ‘null, void and of no effect’ verklaard.

Het Brits parlement heeft gewonnen, maar moet nu behoedzaam opereren

Waar moet een voorzitter van een geschorst parlement zijn leden bijeenroepen? Vanuit de voorzittersstoel kan het niet. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden