Het pardon is nog 330 dagen weg

Vluchtelingenorganisaties zetten nog één keer aan: een estafette van manifestaties moet de uitgeprocedeerde asielzoekers alsnog aan een verblijfsvergunning helpen. Witmarsum trapte zaterdag af.

Nog 330 dagen. Dan heeft Nederland een links kabinet. Dan komt er toch nog een generaal pardon voor duizenden asielzoekers die hier al jarenlang verblijven. Dan wordt het vreemdelingenbeleid weer humaan.

Het klinkt eenvoudig uit de mond van Jan Kuitert van Vluchtelingencordon Fryslân. Toch twijfelt hij sinds kort. Twee jaar lang hadden de linkse politieke partijen een meerderheid in de peilingen van ’Nova’, maar sinds vrijdag zijn de voor- en tegenstanders van een pardonregeling in evenwicht. „De uitslag is zeer onzeker, weet Kuitert, „maar we tellen vol goede hoop af naar de verkiezingen”.

Kuitert is een van de drijvende krachten achter de manifestatie ’Aftellen tot het pardon’, in de achtertuin van een groot klooster in Witmarsum. Binnen wonen honderd uitgeprocedeerde asielzoekers, sommigen al tien jaar. Buiten op het podium spreken kamerleden van de SP en GroenLinks en enkele burgemeesters hun afschuw uit over ’het verschrikkelijke en schaamteloze’ beleid van minister Verdonk.

Later zegt burgemeester Aucke van der Werff (CDA) van de gemeente ’t Bildt: „De CDA’ers in Den Haag weten niet wat er speelt in het land. Verdonk sluit een asieldossier en de kamerleden vervolgens hun ogen. Maar ik zie de mensen op straat zwerven. Ik zie hun wanhoop.” Zoals steeds meer burgemeesters frustreert hij het beleid van Verdonk. Al twee keer heeft Van der Werff zijn medewerking geweigerd bij het uitzetten van kinderen.

Collega-burgemeester Theunis Piersma van gemeente Wunseradiel kent alle honderd asielzoekers uit het klooster. Hij heeft de afgelopen jaren talloze brieven aan Verdonk geschreven. In april dit jaar had het eindelijk succes. Een Somalisch gezin met vier kinderen mag in Nederland blijven. De overige kloosterbewoners hebben hun hoop gevestigd op het spoeddebat van woensdag, zegt hij.

Hoewel er wordt gesproken over ’de groep van 26.000’, weet eigenlijk niemand hoeveel asielzoekers gebaat zijn bij een eventueel pardon. De helft heeft al een vergunning of is reeds teruggekeerd. Zeker 6600 asielzoekers zijn in de illegaliteit verdwenen. Sommige worden door organisaties opgevangen, zoals in Witmarsum.

Vele honderden zijn gevlucht naar Canada of België, weet Achmed Pouri van Prime. „Als uitgeprocedeerden aan mij vragen wat ze moeten doen, zeg ik: blijf tot aan de verkiezingen. Als er dan geen pardon komt, verdwijn uit Nederland. Ik heb genoeg mensen kapot zien gaan op straat.”

Nijmegen pakt in september het estafettestokje over.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden