Column

Het paradijs van de nieuwe economie

Sylvain Ephimenco Beeld
Sylvain Ephimenco

Heel even heb ik gedacht dat Trouw-lezers de panacee zouden vinden. Dat op de zoektocht van Wilma Kieskamp naar die andere economie een spervuur van nieuwe ideeën zou volgen. Kom op, verzin met zijn allen die alternatieve economie en zie hoe het paradijs vorm krijgt in de polders.

Niet dat we hier ongelukkig zijn overigens, integendeel, maar een tikkeltje zwaarmoedig wel. Het moet kleinschalig, groener, lokaal, schoner, duurzamer, vriendelijker en eerlijker. Weg met het egoïsme, de winst, de consumptie en de vliegreizen naar de zon! Net als econoom Hans de Geus wil ik voortaan een kopje warm water met koffiesmaak bij het oude vrouwtje om de hoek. Daar, zittend op haar tweedehands meubilair en met een kopje uit het Leger des Heils-assortiment in de hand, zou ik tevreden constateren dat ik de nek van meneer Douwe Egberts en mevrouw Ikea aan het omdraaien ben.

Maar gisteren werd ik van al die lezersbijdragen niet echt wijs. Gefulmineerd werd er wel. Tegen de 'bange rijke mensen' die Nederland bevolken en zich aan 'hun schijnzekerheden vastklampen'. Tegen de 'sprookjes van de vrije markt', de 'oude lineaire economie' en de 'verdedigers van het huidige systeem'. Alleen het vermaledijde neo-liberalisme ontbrak nog. Maar hoe het verder moest, buiten het koffiedrinken bij tante Willemina dan, was me niet duidelijk. Dat 'uit liefde voor de mensen en de aarde' er een andere economie kan komen, wil ik best geloven.

Maar gelukkig las ik elders in de krant dat 'het calvinisme terug is van weggeweest'. Het is weliswaar nog een beginnetje, die hernieuwde spaarzaamheid van Nederlanders die resoluut hun hand op de knip houden, maar toch. Terug naar de roots en de jaren vóór de overconsumptie. De sjoelbak in plaats van de Playstation en de boterham met tevredenheid om de brioche te vervangen.

Zo kwam ik op het idee om een eigen beweging te lanceren die hopelijk heel Nederland achter zich gaat krijgen. De vervloekte drift tot consumeren moet nog drastischer worden ingeperkt. Als aanloop stel ik een dagelijkse trainingsoefening voor. Je verlaat je huis met een briefje van 50 euro in je broekzak en gaat gedurende drie uur de winkeljungle in. Boetiek in boetiek uit, kleren passen, geuren bij banketbakkerijen opsnuiven, dure mobieltjes gadeslaan, door boeken bladeren of vriendelijk glimlachen tegen de straatkrantverkoper. Maar na drie uur samen met dat onaangeraakte briefje van 50 wel terug naar huis waar de thermostaat op 15 staat. Dan mag er een gat in de gratis lucht worden gesprongen.

Vervolgens al je abonnementen opzeggen, niet meer bellen, de auto laten staan en het vlees zes dagen per week ook. Eigen brood bakken met bloem en olie uit de Aldi-schappen. Geen cent meer voor Douwe Egberts, Albert Heijn, de weduwe Van Nelle, meneer Vodafone, oompje Philips, de vleesindustrie en de visboer. Dan zal eindelijk de Andere Economie gestalte krijgen. En tussen die duizenden gesloten fabrieken en winkels, luisterend naar de stilte van de stopgezette productiviteit, zullen we samen met miljoenen werklozen en volkszanger Jannes zingen: 'Ik leef nu in een paradijs waar Griekenland jaloers op is.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden