Het panel

De Duurzame 100 werd samengesteld door vijftien panelleden. Hieronder stellen we ze aan u voor.

Ron Wit
Hoofd klimaat Stichting Natuur en Milieu (1966)
"Ik ben helemaal niet zo'n milieuman. Mij drijft in alles mijn rechtvaardigheidsgevoel. Ik ging economie studeren in de tijd van massa-ontslagen in de jaren tachtig. Ik wilde het systeem begrijpen, van binnenuit, omdat ik vond dat het eerlijker moest. Dat is niet veranderd: ik weet dat grote Europese energiebedrijven als Eon en BP bedragen uittrekken om senatoren in Amerika te steunen om het klimaatbeleid van Obama tegen te houden. Dat wil ik blootleggen. Want tegelijkertijd zeggen diezelfde bedrijven hier dat Europees klimaatbeleid geen zin heeft als Amerika niet mee doet. Hoe hypocriet is dat?"
Piet Sprengers
Hoofd duurzaamheid ASN Bank (1958)
"Wat mij greep was bijvoorbeeld de enorme kippenboerderij vlak bij onze ouderlijke woning in Mill. Honderdduizenden kippen, midden in een natuurgebied. In de wijde omgeving hing een ammoniaklucht. Want dat kwam in die tijd nog, hup, ongefilterd de schuur uit. Mijn gevoel zei toen al: dit kan niet. Later hebben ze die grond helemaal moeten afgraven, totaal vervuild. Het is niet rechtvaardig als je de rekening neerlegt bij anderen. Bij toekomstige generaties. Ik vind dat kernenergie moet kunnen. Je moet dan verantwoording nemen voor de kosten voor het veilig opslaan van afval voor de komende eeuwen."
Ikenna Azuike
Oprichter Strawberry Earth (1979)
"Mijn eerste baan was als jurist in New York. Daar zag ik voor het eerst een groene beweging van jonge mensen waar ik me in kon herkennen. Dat hippe cafés biologische koffie schenken, was voor hen vanzelfsprekend, dat de bakjes voor afhaalmaaltijden afbreekbaar zijn ook. Het was geen actiegroep, ze leefden gewoon zo. Ook om gezondheidsredenen. Ik heb mijn baan opgezegd en ben met mijn vriendin Mette te Velde Strawberry Earth begonnen, om zo'n duurzame beweging ook hier in gang krijgen. En dat lukt. 'Strawberry Earth Wonderland', onze ecologische modebeurs, trok negenhonderd bezoekers. Zo zijn er veel meer organisaties bezig."
Jan Bom
Hoofdredacteur P+ (1956)
"Het eerste biologisch afbreekbare product dat ik kreeg toegestuurd als kersverse hoofdredacteur van mijn eigen blad in 2002 was een balpen, knalgeel. Ik stopte hem in de binnenzak van mijn jasje en vergat het hele ding. Ik ging op reis, naar Costa Rica. Toen ik op de terugweg papieren moest ondertekenen op het vliegveld, haalde ik hem tevoorschijn. De pen was grijs geworden, half vergaan, door de warmte en vocht. Deukte in toen ik ermee wilde schrijven. In die tijd moest ik zoeken naar onderwerpen. Nu heb ik tweehonderd mailtjes per dag in mijn inbox, ik zou de hele dag vergaderingen en bijeenkomsten af kunnen lopen."
Maaike van Houten
Verslaggever Politiek en Samenleving, Trouw (1962)
"Als regionaal verslaggeefster bij de Zeeuwse PZC schreef ik veel over ruimtelijke ordening. Die spanning in de gemeentepolitiek tussen een agrarische bestemming en natuur vond ik interessant. Economie is een kracht, natuur een tegenkracht zonder stem, die daar tegenop moet boksen. Het hoogtepunt van die politieke botsingen op wereldniveau zag ik toen ik voor Trouw de klimaattop in Kyoto moest verslaan. Daar werd geschiedenis geschreven. In mijn privéleven ben ik wakker geschud, toen duidelijk werd hoeveel eten mensen weggooien. Dat probeer ik niet meer te doen, maar zelfs zo iets simpels valt niet mee."
Sabina Voogd
Klimaatlobbyist Oxfam Novib (1964)
"Ik ben begonnen bij Greenpeace in 1992 en heb er zo'n tien jaar gewerkt. Daarna bij Buitenlandse Zaken en nu bij Novib. Ik heb de wereld van duurzaamheid van alle kanten meegemaakt en kan maar één conclusie trekken: we moeten allemaal met elkaar samen werken. Te vaak zie ik nog concurrentie tussen clubs. Maar je kunt niet zeggen: nu eerst even het milieu redden, daarna gaan we de armoede wel bestrijden. Het moet allemaal tegelijk. Dat maakt dit werkveld ook zo leuk en fascinerend. Oh, en ik heb twee kinderen. Dat hoort ook bij het pakket. Je moet de grote wereld verduurzamen, maar ook de kleine wereld. Thuis dus.''
Ruerd Ruben
Hoogleraar ontwikkelingsstudies Radboud Universiteit Nijmegen (1954)
"De eerste keer dat ik het begrip duurzaamheid hoorde, was in de jaren tachtig in Honduras, midden in de rimboe. Een boer kwam een helling af rennen. 'I'm sustainable poor!' riep hij opgetogen naar ons. Hij had gehoord dat er iets ging gebeuren op het gebied van duurzaamheid en was zeker dat hij daar voor in aanmerking kwam. Ik vermoed dat er niet veel van terecht is gekomen. De grote stappen in duurzame handel zijn in de laatste vier, vijf jaar gemaakt. Grote ondernemingen, die twintig, dertig jaar vooruitkijken, zien dat ze niet anders kunnen, anders raken de grondstoffen op. Dat is een mooie ontwikkeling."
Suzanne van der Pijll
Adjunct directeur bij Schuttelaar & Partners (1966)
"Ik weet eigenlijk niet beter of ik was met het milieu bezig. Op mijn elfde werd ik vegetariër, ik heb gestudeerd in Wageningen. Het is een rode draad in mijn leven. Sinds ik bij Schuttelaar werk, merk ik dat bedrijven zich profileren met duurzaamheid. Het kan je merk sterk maken. Bedrijven vragen zich niet meer af óf ze duurzaam moeten gaan werken, maar ze vragen hoe. Ja ik ben positief: het leven is te leuk, de wereld is te mooi. We moeten er wat van maken en ik denk dat het kan. Je moet mee bewegen daar waar de energie zit. Dan gebeurt er wat en raak je geïnspireerd."
Frans Berkhout
Directeur Instituut voor milieuvraagstukken aan de VU (1961)
"Onder meer heb ik met een groep internationale onderzoekers in kaart gebracht waar materialen voor atoomwapens waren en hoe ze werden gecontroleerd. Dat is boeiend geweest, maar aan het einde van de Koude Oorlog niet meer. Toen ben ik me gaan bezighouden met onderzoek naar duurzame technologie in bedrijven. Dat was het moment dat het onderwerp duurzaamheid me greep als onderzoeker. Uit de natuur haalde ik persoonlijk altijd al mijn inspiratie. Beschaving en de natuur zijn onlosmakelijk verbonden. Het gaat over goed rentmeesterschap, een heel diep en ingrijpend idee."
Folkert van der Molen
Marketingmanager milieu en duurzaamheid DHV (1965)
"Ik heb een huis laten bouwen met een warmtepomp, de eerste in ons dorp, led-verlichting die ook nog prettig licht geeft, zonnepanelen. De sprongen die met techniek zijn gemaakt de laatste jaren, daar word ik heel enthousiast van. Het ging bij mij dagen toen ik in 1998 naar een congres van de Rabobank ging die honderd jaar bestond. Spreker was onder andere John Elkington die het begrip people, planet, profit introduceerde, voor duurzaam ondernemen. Daar ben ik toen mee aan de slag gegaan voor DHV, onder andere met het National Sustainability Congres dat volgende week voor de elfde keer plaatsvindt."
Freerk Bisschop
Directeur adviesbureau Ecofys (1962)
"Eigenlijk heel toevallig liep ik als student natuurkunde de gang van technische natuurkunde op. 'Wat doe jij hier?', vroeg iemand. 'Ik zoek een onderwerp voor mijn onderzoek', zei ik. 'Dan moet je daar zijn', wees hij naar een deur. Zo koppelde een wildvreemde mij aan een promovendus die bezig was met een deeltjesversneller om betere katalysatoren te maken. En dat was, begreep ik, voor schonere uitlaten van auto's. Pas toen raakte ik ook echt enthousiast over de studie. Omdat je met techniek de wereld beter kunt maken. Dat drijft me tot de dag van vandaag."
Nina Tellegen
Directeur Stichting DOEN (1965)
"Ik kom uit de ontwikkelingssamenwerking en ken de milieubeweging vooral via mijn vader, die ooit voorzitter van Milieudefensie was. Nu bij Stichting DOEN leer ik een hele andere milieubeweging kennen, namelijk die van de doeners. Mensen die geen actie gaan voeren maar op een andere manier bijdragen aan een leefbare wereld door bijvoorbeeld in hun eigen huis energie te produceren. Met geld van de Nationale Postcode Loterij kan DOEN talloze initiatieven van duurzame voorlopers ondersteunen en aan elkaar verbinden. Zo praktisch kunnen bijdragen aan een duurzame wereld maakt dat dit echt de allerleukste baan van de wereld is.''
Margreeth de Boer
Oud-minister van milieu, PvdA (1931)
"Ik kom uit een eenvoudig milieu. Mijn vader was boerenknecht en heeft zich door zelfstudie omgeschoold tot laboratorium analist. We wisten niet beter of alles werd eindeloos vermaakt en hergebruikt. En wij waren tegelijk ontzettende natuurliefhebbers, altijd buiten, fietstochten maken, zwemmen. Zo is er een hele generatie mensen in soberheid opgegroeid. Dat noemden we nog geen duurzaamheid. Toch had het hetzelfde effect. Zolang duurzaamheid gezien wordt als iets extra's dat je doet en niet als iets dat hoort bij het normale leven, zijn we er niet. Vroeger was soberheid een kwaliteit, dat zou weer moeten. Dat is ook veel gezonder."
Andy van den Dobbelsteen
Hoogleraar klimaatontwerp en duurzaamheid aan de faculteit bouwkunde, TU Delft (1968)
"Als kind leerde ik veel van de natuur als ik bij mijn opa en oma logeerde. Ze namen me mee de bossen in en ze hadden een groentetuintje achter hun huis. Het besef van kwetsbaarheid van de natuur en verantwoordelijkheid van ons als mens is toen al geplant. Ik kon er pas op het einde van mijn studie aan de TU Delft iets mee doen, toen ik veel vakken over bouw kon kiezen. Vanaf toen ging ik vol voor duurzaamheid, ik heb niets anders meer gedaan. Op dit moment is een van de dingen die ik doe het bedenken van duurzame energiesystemen voor de gebouwde omgeving."
Rinske van Noortwijk
Oprichter Greenwish (1964)
"Zeven jaar geleden had ik ineens een lege agenda. Ik had als milieukundige in India geholpen met het opzetten van een milieudienst. Ik stuitte op een rapport waaruit bleek dat mensen hun kennis en vaardigheden na hun pensioen in willen zetten voor duurzaamheid. Zoveel potentie, dacht ik, nu Nederland vergrijst. Een van mijn eerste contacten was de eigenaresse van een landgoed. Zij had te maken met kinderen die vernielingen aanrichtten. Ze wilde die kinderen leren wat een landgoed beheren inhoudt en wij hebben haar geholpen. Inmiddels doen zeventig landgoedeigenaren mee. Greenwish heeft nu vijftien medewerkers."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden