Het paard van Yvonne Kroonenberg

Amke de Kiviet fotografeerde huisdieren van schrijvers. De komende weken op deze plek iedere donderdag zo'n bijzonder portret.

Yvonne Kroonenberg

Ivonne

,,Ik heb een paard voor je!', zei Joop, de paardenman. ,,Ga maar kijken, ze staat achterin de grote stal.' Ik had hem gevraagd een lief, betrouwbaar paard voor mij te zoeken. Geen zenuwenlijer wilde ik hebben, geen paard met een pittig karakter, want ik ben een bange ruiter.

Ik liep de stal in en daar stond ze, Ivonne, een jonge vosmerrie.

Ze is inmiddels elf jaar en we hebben al vijf jaar verkering. De eerste weken heb ik nog overwogen haar een andere naam te geven, want het staat zo raar als Yvonne 'Ivonne!' roept, maar uiteindelijk heb ik het maar zo gelaten. Als ik haar begroet, zeg ik: 'Dag lieve meid', of ik fluit het wijsje waarmee mijn familie elkaar roept.

Ivonne is niet gemakkelijk te berijden, daarom zitten we op bijles. Iedere week krijgen we persoonlijke instructie. In de binnenmanege zijn we misschien niet de mooiste combinatie die er bestaat, maar buiten zijn we de kampioen. Ivonne schrikt nergens van en ze vindt het gezellig in het bos. Soms neem ik Bonne, mijn Jack Russell-terriër mee en maken we met zijn drieën een uitstapje.

Nu het zomer is, staat Ivonne in de wei, samen met haar halfzus, Kirke, die precies op haar lijkt. Vanuit de verte kun je hen niet uit elkaar houden, maar wanneer ik het huisfluitje laat klinken, kijkt er maar één op: mijn Ivonne.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden