Het oude jaar moet eruit gezweet

Een plek waar je de spanningen van het afgelopen jaar los kan laten, waar je één kunt zijn met de natuur, waar je lichaam en geest worden gereinigd om doelgericht het nieuwe jaar in te gaan: welkom in de midwinter- zweethut.

“Mag ik je een hug geven?“ vraagt een man met een brede glimlach. Minutenlang wordt hij vervolgens door zijn metgezel geknuffeld. Op landgoed Reehorst in Driebergen ontmoeten zo'n dertig mannen en vrouwen elkaar bij de Wintervuurplaats.

Op de een na laatste dag van het jaar bouwen zij samen een midwinter-zweethut. Hoewel het KNMI waarschuwt voor noodweer, hakken de deelnemers nietsvermoedend hout, sjouwen ze met stenen of drinken in een van de Mongoolse tenten een kopje thee. De hele dag zullen ze meedoen aan rituelen en ceremonies in de midwinter-zweethut, een onderdeel van de dertien dagen durende Wintervuurplaats.

De feestdagen vragen om bezinning, mensen willen gesprekken die er werkelijk toe doen. Daarom wilde initiatiefnemer Erik Lemmens een ontmoetingsplek creëren.

Rob Hoebee, een 'doorgewinterde zweethut deelnemer', beantwoordt de vragen die het tafereel bij een leek oproepen. “Toen de Indianen van de Vietnam-oorlog terugkeerden, hebben zij een week lang zweethut-ceremonies gehouden. Na die tijd zijn ze onderzocht op oorlogtrauma's en wat bleek? Niemand had er last van. Zo sterk is de reinigende werking van de zweethut“, aldus Hoebee.

“Volgens een Indiaanse traditie zien wij de zweethut als moeder aarde. Buiten de hut maken we een ceremonieel vuur. In het vuur verhitten we stenen die in het midden van de hut worden gelegd. We heten ze welkom, want de stenen worden gezien als onze voorouders.“

Om een sauna-effect te krijgen, worden de hete stenen overgoten met kruiden en water. In de hut wordt er gebeden, gezongen en gemediteerd.

Peter van Breemen, deelnemer en directeur van een basisschool, legt uit wat dit met je doet. “Voor mij is het een innerlijke reiniging. Je kunt niet anders dan een stuk spanning loslaten. De energie stroomt door je lijf. En je staat heel dicht bij de natuur“.

Iedereen, van all walks of live is welkom in de zweethut en op de Wintervuurplaats.

“Ik heb zo'n georganiseerd leven“, zegt Ruyter, die in het onderwijs werkt en voor het eerst de zweethut bezoekt. “Ik heb behoefte aan iets anders, ben op zoek naar het onverwachte.“ Renske Rietveld, hulpverleenster van beroep, ziet het als een van de rituelen waarmee ze altijd het jaar besluit. “Van een vriendin hoorde ik over de zweethut en ga het voor het eerst proberen. Ik doe dit bewust om doelgericht en geïnspireerd het nieuwe jaar in te gaan.“

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden