Het Oranjegevoel blijft in Laakkwartier

Het Laakkwartier in Den Haag wordt bij elke interland hermetisch afgesloten. Om rottigheid in deze voetbalgekke buurt te voorkomen. In de aanloop naar Nederland-Tsjechië ging Trouw een kijkje nemen.

Stijn Jaspers

DEN HAAG - Vanaf de tramhalte Oudemanspoort kleurt de buurt volledig oranje. In de zijstraatjes met de kleine portiekwoningen, hangt een waas van oranje. Het is nog rustig in de straten, maar de spanning is voelbaar: vanavond voetbal. Het lichte getik en geklapper van de vlaggetjes, die tussen de huizen gespannen zijn, geven het gevoel van een spreekkoor dat zich aan het opladen is.

Een Turks gezin komt beladen met boodschappen uit supermarkt Lorenzo. Vader en zoon zijn oranje gekleed. Een stelletje loopt voorbij. Een bulldog kijkt dreigend omhoog, maar heeft iets aandoenlijks met de oranje zakdoek om zijn nek. Het Laakkwartier is een 'Oranjekwartier'.

In de Damasstraat is het feest al begonnen. ,,Mooi, mooi. Ja, dat is Van Nistelrooy!'', galmt het door de straat. De buurtbewoners hebben op het grasveld in de straat twee partytenten opgezet, overspannen met blauw en oranje zeil. De dames zitten voor de tent te praten over het uiterlijk van Beckham. ,,Met lang haar was hij toch lekkerder.'' Dick Advocaat vinden ze maar een watje.

De mannen uit de buurt zijn bezig om de partytent zo comfortabel mogelijk in te richten. De ijskast wordt gevuld met bier en cola. Ook de chips en de twee frituurpannen zijn klaargezet. De breedbeeld televisie is het grootste probleem: vanwege de lichtval in de tent is er op het scherm bijna niets te zien. Na wat gedraai en een extra zeil tegen het zonlicht, kan de stekker er in.

,,Het is hier gewoon gezellig'', vertelt Fred Kila. ,,Wij houden ons feestje gewoon klein, dan krijg je ook geen gezeik.'' Fred is met zijn vrolijke en innemende lach de gangmaker van de groep. Zijn oranje gympen staan goed onder zijn oranje overall. De oranje hoed kleedt hem pas echt af.

De gemoedelijkheid is zo groot dat rottigheid in de buurt haast niet voor te stellen is. Peter Boot snapt het ook niet: ,,Ik weet niet wanneer dit begonnen is. De politie sluit sinds een tijd bij elke grote voetbalwedstrijd alle pleinen af. Geen auto kan er dan meer in of uit.''

Ontspannen staat hij met collega Ger van der Meer achter de counter van hun hengelsportzaak. In de winkel is niet veel oranje te bespeuren. ,,Wij hebben onze prijskaartjes wel oranje gemaakt, maar verder houden wij het rustig'', aldus Boot. Wel gaat hij in een oranje shirt zitten schreeuwen voor de televisie vanavond. Hij hoopt dat het vanavond in de buurt niet tot knokken komt. ,,Volgens mij zou het hier rustiger blijven als de politie zich ook niet zo liet zien.''

Volgens Ger is het Laakkwartier altijd onrustig omdat zestig procent van de harde kern van ADO Den Haag hier woont: ,,Voetbal is hier héél belangrijk, dat geeft soms veel emotie.''

Het Laakkwartier maakt zich op voor de wedstrijd. Achter de ramen stromen woonkamers vol. Vaders komen terug van hun werk en dragen een krat bier het huis in. In de Damasstraat zit de stemming er goed in. Fred heeft inmiddels ook nog een oranje feestneus opgeplakt. Geschminkte kinderen rennen elkaar achterna met oranje honkbalknuppels. Het 'Oranjepaviljoen' van het Laakkwartier is er klaar voor. De politie rijdt door de straat maar negeert het gefeest en laat de buurtbewoners hun gang gaan.

Het lijkt een ontspannen en vrolijke voetbalavond te worden. Na het verlies van Nederland gaat het toch mis in het Laakkwartier. De politie arresteert een handjevol relschoppers. In de Damasstraat blijft het rustig, ondanks het verlies. De partytenten zullen netjes worden opgeruimd en woensdag staan ze er weer. Het oranjegevoel is hier te sterk om zomaar te verdwijnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden