Het Oranje-gevoel van Koos Andriessen

'Een oceaan van een meter diep'. Zo omschrijft HP/De Tijd het gedachtengoed van onze minister Brinkman wiens foto ook op de cover prijkt. Zijn vorig jaar gepubliceerde boek 'Tien uitdagingen voor Nederland', wordt door HP/De Tijd volledig de grond in geboord.

Twee doordringende Brinkmanogen priemen de lezer vanuit het blad angstaanjagend aan. HP/De Tijd laat niet veel heel van de bewindsman. Brinkmans moraal-politieke opvattingen worden vergeleken met 'nostalgische schoorsteentegeltjes-moraal' en zijn verontwaardiging is volgens HP/De Tijd "dezelfde als die in het tot bruin cafe omgebouwde ontspanningscentrum in menige nieuwbouwbuurt tot verontwaardigende geluiden leidt met een hoog 'ze-doenmaar-raak-gehalte'."

Verder aandacht voor de stoelendans bij uitgeverij Bert Bakker waar de macht is overgenomen door Prometheus-uitgever Maij Spijkers. Veel roddel en achterklap over het wanbeleid van oud-directeur Bert Bakker, het neefje van de 'echte' Bert Bakker, opgetekend uit de mond van bronnen "wier naam liever niet genoemd wil worden" . Tenslotte twee portretten in HP/De Tijd van de media-genieke Franse filosoof Bernard-Henri Levy en de architect Carel Weeber. Laatstgenoemde: "Ik verheug me nu al op de laatste dag van mijn leven, dan kan ik eindelijk alles zeggen wat ik wil."

Vrij Nederland gunt de lezers een kijkje in de keuken van dealmaking Nederland. Welke persoonlijke problemen tussen de onderhandelingspartners kunnen een deal bevorderen of juist laten afketsen?

Dick Tommel, D66-Kamerlid en groot voorstander van de Fokker/ Dasa-fusie, over de minister van economische zaken: "Andriessen is te emotioneel. Hij heeft zich te veel door anti-Duitse sentimenten laten leiden. Zelf heb ik van dat Oranjegevoel geen last. Maar Andriessen deed me sterk denken aan die Nederlanders die bij het huwelijk van Beatrix en Claus dachten: jakkes, het is weer een Duitser."

En verderop in het stuk: "Tegen Schrempp (van Dasa - red.) koesterde hij onmiddellijk aversie. Schrempp droeg in de ogen van Koos Andriessen de verkeerde brillen - van die design-brillen. Hij zag er altijd te gebruind uit alsof hij net op wintersport was geweest. En het was nog een Duitser ook."

Joop van Tijn laat oud-politicus, voormalig Euro-parlementarier en ex-president-directeur van de Europese Optiebeurs, Tjerk Westerterp, aan het woord. Deze maakt zich binnen het Nederlandse bedrijfsleven vooral populair door zijn optreden in het partycircuit en zijn veelvuldige verschijning in het Stan Huygens Journaal in de Telegraaf. Het liefst poseert Westerterp daarbij ook nog 'samen met wat andere bekende Nederlanders'. Op Van Tijns vraag of hij er ook wel eens expres bij is gaan staan als er weer zo'n foto gemaakt werd knikt Westerterp bescheiden van ja. "Want zo is het in de wereld, een foto doet het nog veel beter dan tekst."

Behalve binnenlandse aangelegenheden ook aandacht voor het buitenland: een verslag van Russische mafia-praktijken in Polen, de Kroatische schrijfster Dubravka Ugresie over schrijven in Zagreb en een analyse van de Sovjet-Amerikaanse betrekkingen in het Bush-Gorbatsjow tijdperk. Tot slot in Vrij Nederland nog een aardig portret van de Duitse bariton Dietrich Fischer-Dieskau, die dit jaar zijn vijftigjarige carriere als opera-, maar vooral als liederenzanger afsloot.

De Groene Amsterdammer besteedt deze week uitgebreid aandacht aan Cuba. "De geschiedenis zal mij mijn plaats toekennen" , zei Fidel Castro ooit in een van zijn beroemde toespraken, maar Castro's ster is in Cuba duidelijk tot het dieptepunt gezonken. "Ik haat Castro zoals ik niemand in mijn leven heb gehaat" , zegt een van de geinterviewden. "We waren verrukt van de revolutie, we gingen het platteland op om te alfabetiseren, we werkten in de suikerriet-industrie. Maar die man heeft me alles afgenomen waar ik in geloofde."

Elsevier sombert nog wat door over de Nederlandse economie, die volgens het blad in de klem zit tussen de internationale concurrentie en de verzorgingsstaat. "De werkloosheid doemt weer op" , waarschuwt Elsevier, "dreigend en onheilspellend" . Gelukkig valt er ook nog iets positiefs te lezen in het blad. "Geluk is uitgebreid ontbijten op zondagochtend met de wetenschap dat er nog een zondag komt" , vertelt een tevreden Berend Boudewijn. Boudewijn, die vorig jaar in het huwelijk trad met cabaretiere Martine Bijl, geeft vanuit zijn landhuis aan de Vecht zijn visie op het leven: "Het mysterie van het leven ligt in het zichtbare, niet in het onzichtbare" .

Ook Hervormd Nederland maakt de balans op van onze falende economie. "Is er een grote gemeenschappelijke deler aan te wijzen bij de problemen waarin Nederlandse ondernemingen verkeren?" Nederlands meest geciteerde econoom G. H. Hofstede kan daarvoor geen specifieke oorzaak aanwijzen. Hofstede, kort en bondig: "Als de muur niet was gevallen, hadden wij Fokker nog. Niet bij Dasa gaan zou de redding van Fokker zijn geweest. Je laten opkopen door een failliet bedrijf is het stomste wat je kunt doen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden