Het Oranje dat voor goud moet gaan

Het 'dreamteam' van drie oud toptrainers voor het WK van 2022 loopt nu al op de velden rond

JOB VAN DER PLICHT

Aan het Europees kampioenschap in Frankrijk doen in 2016 24 landen mee, maar Nederland ontbreekt. Ook kwalificatie voor het wereldkampioenschap van 2018 in Rusland wordt een lastige opgave, gezien de zware poule waar Nederland in zit. Het zijn donkere tijden voor het Nederlandse voetbal.

Toch gloort er licht aan de horizon. De Nederlandse eredivisie barst van het talent en in het buitenland kunnen die jonge spelers zich ontwikkelen tot topvoetballers. Wanneer die talenten volledig tot wasdom komen is lastig te zeggen, maar het zou het WK van 2022 kunnen zijn, dat in Qatar wordt gehouden. Drie voormalig trainers uit de voetballerij over het Oranje van 2022.

undefined

'Opleiding moet beter'

Aad de Mos

Aad de Mos is kritisch op de KNVB. Talent genoeg op de Nederlandse velden. "Maar het systeem waarin ze worden opgeleid is achterhaald. België, Duitsland en Engeland doen dat veel beter. Daar spelen ze bijvoorbeeld met backs die veelvuldig opkomen en middenvelders die grote ruimtes kunnen belopen."

De oud-trainer van onder meer PSV en Ajax vindt dat de organisatie van de KNVB te weinig bestaat uit mensen die afkomstig zijn uit het voetbal en te veel uit 'politici', zoals hij het noemt. "Die blijven maar hangen in oude ideeën en hebben geen idee wat topcoaches als Guardiola, Löw of Del Bosque doen."

Zijn Oranje van 2022 kan De Mos zo geven. "Maar het is wel zaak dat de manier van spelen in Nederland verandert. Als dat niet gauw gebeurt, maakt het helemaal niet uit wie er in Oranje staat."

Volgens hem kan de dan 33-jarige Jasper Cillessen in 2022 nog wel mee als doelman. "En anders staat Indy Groothuizen (19) van Ajax op doel." De verdediging van de Hagenaar bestaat verder uit Karsdorp, Van Beek, Riedewald en Willems.

Zodra het toekomstige middenveld van Oranje ter sprake komt is er één naam die De Mos direct laat vallen. "Riechedly Bazoer. Dat is de grootste van allemaal. Die trekt zich niks aan van systemen en doet alles vanuit zijn natuur. Bazoer is een moderne voetballer. Hij kan aanvallen, maar ook verdedigen. Een 'powerhouse'." Het middenveld vult De Mos aan met Feyenoorder Tonny Vilhena en Ajacied Donny van de Beek (18). Over hem is De Mos ook lovend. "Dat is de nieuwe Bergkamp. Net als Bazoer doet ook hij alles vanuit zijn natuur."

Dat Anwar El Ghazi en Memphis Depay voorin komen te staan is voor De Mos snel duidelijk. Langer moet hij denken over de centrumspits die er straks moet staan. Uiteindelijk komt hij met de naam van Sam Lammers (18), spits van PSV. "Dat is een onderschatte speler. Een echte 'nummer 9', die naast afwerken ook goed kan meevoetballen."

undefined

'Breekt talent wel door?'

Ronald de Boer

Ronald de Boer ziet geregeld de Nederlandse jeugd aan het werk en constateert dat er behoorlijk wat talent rondloopt op de Nederlandse velden. De voormalig speler van Ajax en FC Barcelona denkt dat er in 2022 een Oranje kan staan dat veel kwaliteit heeft. "Toch is het lastig om te zeggen of spelers daadwerkelijk doorbreken", weet de tv-analyticus. "Ik heb het al zo vaak zien gebeuren dat een speler erg veel talent had, maar dat hij het door verschillende redenen uiteindelijk toch niet redde in de top."

Op doel kiest De Boer voor Jasper Cillessen. "Die is dan 33 jaar en dus nog op de toppen van zijn kunnen. Keepers kunnen gemakkelijk mee tot hun 38ste."

In de verdediging kiest De Boer voor vrijwel dezelfde spelers als De Mos. Alleen Kenny Tete staat centraal in de verdediging, daar waar die bij Ajax rechtsback is. "Maar vorig jaar heeft hij in het tweede vaak centraal gespeeld. Als rechtsback vind ik hem aanvallend niet sterk genoeg, iets wat in het moderne voetbal wel noodzakelijk is", zegt De Boer.

Bazoer ziet De Boer als de verdedigende middenvelder in het Oranje van 2022. Daarnaast ziet hij veel in twee andere middenvelders van Ajax. "Davy Klaassen is dan 29, een leeftijd waarop hij echt volwassen is. In een team dat er moet staan op het WK heb je ook ervaring nodig. Klaassen kan dat dan brengen. Links op het middenveld ga ik voor Sinkgraven. Die vind ik echt ontzettend goed. Dat het er nu niet uitkomt bij hem is een kwestie van vertrouwen."

Als links- en rechtsbuiten noemt De Boer Depay en El Ghazi en ook de toekomstige spits van Oranje heeft hij direct paraat. "Donyell Malen, dat is echt een supertalent. Afgelopen zomer is hij van Ajax naar Arsenal gegaan en hij heeft dezelfde kwaliteiten als de Braziliaanse Ronaldo. Hij kan dribbelen en heeft veel scorend vermogen. Hopelijk kan hij zich blijven ontwikkelen."

undefined

'Ga weer voetballen op straat!'

Piet de Visser

Als scout van Chelsea reist Piet de Visser de hele wereld rond. Hij is net terug van het WK onder 17, dat in Chili werd gehouden. Nederland deed aan dat toernooi niet mee. "De Nederlandse jeugdteams presteren nogal wisselvallig", weet De Visser. "Ik ben wel te spreken over de opleidingen van de clubs, maar er mist een element. Nederlandse clubs moeten het straatvoetbal weer invoeren."

Want op straat leren jonge spelers echt voetballen, vindt De Visser. "Grote spelers als Cruijff en Van Hanegem hebben alles zelf ook moeten leren op straat. Daar leerden ze pingelen. Tegenwoordig zijn er veel te veel regeltjes."

De Visser heeft notitieboekjes vol liggen, met daarin de namen van talentvolle voetballers. Het Oranje van 2022 formeren is voor hem dan ook een eenvoudige klus. "Er moet een doelman met ervaring staan, dus ik kies voor Krul."

Tete, Bruma, Blind en Willems vormen de verdediging van de voormalig trainer van De Graafschap en NEC. Daarnaast tipt De Visser nog de nu 16-jarige Rick van Drongelen. "Hij speelt bij Sparta en is een coming man. Hij heeft alles om een goede verdediger te worden."

Op het middenveld kiest De Visser voor Bazoer, Wijnaldum en Klaassen. Maar ook voor Ajax-spelers Daley Sinkgraven en Donny van de Beek voorziet hij een toekomst in Oranje. "In allebei heb ik veel vertrouwen."

De aanvallers van het toekomstige Oranje moeten allemaal nog wat constanter worden, vindt de scout. Hij kiest voor Jean-Paul Boëtius ("pikt het op bij FC Basel en speelt goed in Jong Oranje") en Memphis Depay. Wie de toekomstige spits van Oranje moet worden heeft De Visser niet zo gauw voor ogen. Hij stelt AZ-speler Vincent Janssen in zijn toekomstige Oranje op, omdat hij vindt dat die zich de laatste tijd goed ontwikkelt. "Maar laten we hopen dat er de komende zeven jaar een nieuwe Kluivert of Van Nistelrooy opstaat. Daar hebben we in Nederland echt behoefte aan."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden