Het 'Orakel van Kralingen' is weer eens iets te loslippig

Nee, je kunt Ruud Lubbers er niet van betichten dat hij eerder deze maand een grote onthulling deed. De kluis van de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun kent meer geheimen dan de grond onder vliegbasis Volkel. Iedereen wist allang dat in Brabant kernwapens liggen. Daar is geen lekkende ex-premier voor nodig. Het is denkbaar dat een toerist het VVV-kantoor in Volkel uitloopt met een routebeschrijving naar de atoomwapens .

Toch was de ophef. De CDA'er sprak in het tv-programma 'De tijd vliegt' van National Geographic over de kernwapens als 'malle dingen', die een functie vervullen 'in het nucleaire'. Lubbers bracht er de regering mee in verlegenheid. De Kamer eiste tijdens het wekelijkse vragenuur opheldering, met onrust binnen het kabinet als gevolg. De voorlichtingsdienst meldde dat minister-president Rutte de vragen zou beantwoorden. Nieuw bericht: het werd minister van defensie Hennis. O nee, toch Rutte. Uiteindelijk stond Hennis achter het spreekgestoelte.

Rutte, Hennis, Pietje Puk; het maakt niets uit. Het kabinet reageert niet inhoudelijk op vragen over kernwapens. "Ik kan niets zeggen over locaties of aantallen", zei Hennis. Cabaretier Diederik Smit schoot op internette hulp. Hennis had moeten zeggen: "Het kabinet kan het bestaan van Ruud Lubbers bevestigen noch ontkennen."

Orakel
Je kunt erom lachen, maar de ontboezeming van de voormalige premier geeft te denken. Het 'Orakel van Kralingen' wordt inmiddels in de wandelgangen van de Tweede Kamer 'loslippige Lubbers' genoemd. Nog vers in het geheugen ligt zijn optreden in 'Nieuwsuur', begin dit jaar. Daarin klapte hij uit de school over gesprekken met prinses Juliana inzake Willem-Alexander. Juliana zou hebben getwijfeld over de geschiktheid van haar kleinzoon als koning. Waarop Lubbers haar geruststelde.

Beatrix had de neiging, vertelde loslippige Lubbers ook, om alle vriendinnen van Willem-Alexander af te keuren. Daarom gaf de CDA'er haar een 'krachtig advies' toen Máxima in beeld kwam: "Wees nu eens aardig. Alexander houdt kennelijk van haar. En als het niks blijkt te zijn, dan blijkt dat later wel."

De ochtend na zijn opvallende tv-optreden zal Lubbers de zure commentaren hebben overgeslagen om glimlachend bij de twitterpagina van royalty-kenner Marc van der Linden te eindigen. Hij schreef: "We hebben dus aan Lubbers koning Willem-Alexander én koningin Máxima te danken!"

Vakantieadres

Het is mogelijk dat het Volkel-'nieuwtje' voor Lubbers een staartje krijgt, nu Justitie zijn uitlatingen onderzoekt. Hij heeft geheimhouding moeten beloven toen hij in 1963 betrokken raakte bij de registratie van de kernwapens. En vijftig jaar na dato staat die geheimhoudingsplicht nog recht overeind. Maar wat wil het OM? Hem aanklagen wegens het openbaren van een staatsgeheim? Daarmee wordt het bestaan van de atoombommen de facto erkend. En dat is juist niet de bedoeling.

Lubbers is vanwege alle commotie gevraagd om een reactie. Vanaf zijn vakantieadres in Overijssel liet de Minister van Staat weten dat hij zich niet meer kan herinneren de bewuste uitspraken over Volkel te hebben gedaan. Opmerkelijk, aangezien er tv-beelden van zijn. Nog even, en de CDA'er ontkent dat hij in 2010 als informateur aan de basis stond van het gedoogkabinet met de PVV.

Het is wachten op Ruud Lubbers die een echt staatsgeheim onthult. Voor de leden van het kabinet en het koningshuis een angstaanjagend vooruitzicht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden