Het opgeklopte tweegevecht tussen Rutte en Baudet loste de belofte deels in

Was het het opblijven waard? Het opgeklopte tweegevecht tussen de premier en de rebel op de rechterflank lost de belofte deels in. Mark Rutte toont zich een feitenvast politicus met jarenlange ervaring. Thierry Baudet is de ontspannen opponent die af en toe uit de heup schiet. “Napoleon, Hitler, Van Rompuy, allemaal zien ze in Rusland de grote vijand.”

Wendelmoet Boersema

De puristen wilden er niet naar kijken. Vandaag stemt de kiezer immers voor het Europees parlement. Waarom dan twee politici op een podium tillen die niet naar Brussel gaan, die zullen debatteren over zaken waar het Europees parlement niet eens over gaat? Met dat laatste kregen de niet-kijkers ruimschoots gelijk.

Toch hadden de politieke rivalen graag meegedaan. Een tweegevecht gaat altijd ten koste van de rest. Zoals Lodewijk Asscher tweette: “Een debat tussen partijen die de grootste kunnen worden? Staat genoteerd, ik kan!”. Asschers PvdA is bezig aan een inhaalrace en staat in de peilingen vlak achter de VVD en Forum voor Democratie, net als CDA en D66. Maar de overige partijen moesten zich gisteravond tevreden stellen met een lijsttrekkersdebat tussen twaalf deelnemers. Dat overigens inhoudelijk en strak gevoerd werd, waardoor kiezers op primetime toch nog het beeld kregen dat er meer te kiezen valt dan rechts of rechtser. Zestien partijen staan er vandaag op het stembiljet.

Kemphanen

De NPO rolde uiteindelijk de loper voor het duo uit naar de Rode Hoed. Een eerste verliespuntje voor FvD-leider Baudet, die het debat aanvankelijk alleen op Facebook wilde voeren. Winstpunt vooraf voor beide: de vier stellingen mochten ze zelf aandragen. Dat werden de euro, Rusland, migratie en nexit. Debatleider was Jeroen Pauw, die af en toe moest dulden hoe beide kemphanen de regie van hem dreigden over te nemen.

De eerste stelling over de euro en de ‘transferunie’ (dat het geld van noord naar zuid gaat) is van Forum voor Democratie. Rutte heeft alleen de betere feitenkennis. De premier buigt mee met de zorgen die ook bij zijn kiezers leven, over de begrotingen van Italië en Spanje, maar slaat dan toe met de cijfers. Het meegebrachte publiek aan beide kanten joelt hard en vaak.

MH17-onderzoek

Ook bij de tweede stelling, ‘Wie de dreiging van Poetin niet onder ogen wil zien, is naïef”, speelt Rutte de premierkaart. “In de internationale politiek wordt niet geknikkerd.” Baudet antwoordt met gestrekt been en plaatst de oud-voorzitter van de Europese Raad Van Rompuy (de voorganger van Donald Tusk) in het rijtje Napoleon, Hitler, Van Rompuy. Alle drie zagen ze volgens hem in Rusland de grote vijand. Wat het precies over de positie van Europa zegt – gezien de overwinning die Rusland op de eerste twee kon vieren - wordt niet helemaal duidelijk. Baudet krijgt uitgebreid de gelegenheid zijn twijfel over het MH17-onderzoek, waarover hij destijds in een brief aan Trump schreef, nogmaals te etaleren. “Een dieptepunt”, volgens Rutte.

Baudet doet bij iedere stelling zijn best Rutte neer te zetten als de beroepspoliticus, de koele manager. Om die pogingen even zo snel weer te ondergraven in een merkwaardig intermezzo, het moment waarop Pauw de kemphanen elkaar een persoonlijke vraag laat stellen. Baudet vraagt Rutte wanneer hij voor het laatst gehuild heeft. Die antwoordt: “Bij het overlijden van mijn zus”. Wat volgt is de enige stilte tijdens het debat. Rutte grijpt de persoonlijke vraag aan om Baudet naar zijn standpunt over vrouwen te vragen - voor de ingang van de Rode Hoed demonstreren groepen vrouwen naar aanleiding van zijn anti-feministische uitspraken. “Waar komen die idiote ideeën vandaan? Wat is er misgegaan met uw vrouwbeeld?” vraagt Rutte. “Ik ben dol op vrouwen. Mijn partij is de meest vrouwvriendelijke van Nederland”, aldus Baudet.

Europa à la carte

De laatste stelling gaat over de nexit, waarmee de uitdaging van Rutte aan Baudet ook begon. Volgens de premier zal een eventuele nexit Nederland chaos brengen. Baudet wil de kiezer een Europa à la carte bieden, waarvoor bij een referendum gekozen moet worden. Waarmee we terug zijn bij de scepsis van hen die al in bed liggen: het straks verkozen Europarlement zal zich met eventuele stemming over een Nederlandse uittreding niet bezig houden.

Is er uitslag te geven van het tweegevecht, na een kort uur vol felle woordenwisselingen? Rutte heeft in ieder geval zijn volle gewicht als premier benut, ten gunste van de VVD. Of hij daarmee ook Baudet een lift heeft gegeven, zal vandaag blijken. De overige partijen hadden gisteravond in ieder geval het nakijken.

Lees ook:

Het lijsttrekkersdebat bewees dat er zeker iets te kiezen valt.

Het is geen wonder dat de kiezer in de war raakt, maar houd het hoofd koel

Toegegeven: het Europees Parlement is een raar ding. Maar het maakt praktische keuzen met grote gevolgen, schrijft Brussel-correspondent Christoph Schmidt.

Nog geen keus gemaakt, doe dan deze test: Wat voor Europeaan bent u?

Hoe staat u tegenover de Europese Unie? En wie denkt er net zoals u? Hieronder kunt u aan de hand van 24 vragen bepalen welk van de zes types u bent. Wordt het een Ho-eens-even-Europeaan, een Trotse Nederlander, of bent u gewoon enthousiast over de EU?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden