Het oordeel over Marjolein Faber is nu aan de kiezers

PVV-lijsttrekker gaat met korte verklaring voluit in de aanval na beschuldigingen en verlaat het provinciehuis na drie minuten.

Ze komt laat binnen, vraagt snel het woord, leest een tekst op en vertrekt spoorslags zonder debat af te wachten. De Gelderse PVV-lijsttrekker Marjolein Faber laat ze allemaal in hun sop gaarkoken, haar collega-fractieleiders op het provinciehuis in Arnhem.

De strijder voor integriteit, ook PVV-lijsttrekker voor de Eerste Kamer, gaat deze woensdag het debat niet aan nu de eigen integriteit in het geding is. De kiezer moet volgende week bij de Statenverkiezingen op eigen gevoel oordelen. Maar wat moet die kiezer voelen?

Het lijkt een kwestie van niks: een bedrijf van Fabers zoon verzorgde met Gelderse fractiesubsidies, zo'n 8.500 euro, de site van PVV Gelderland. In sommige provincies is zoiets geen punt. Maar de Gelderse Statenleden, ook de fractie van de PVV, stemden voor strengere interne regels: geen bevoordeling van bloedverwanten. Is daarvan nu sprake? Aangezien Faber jaren de declaratiebonnetjes van Gelderse politici uitploos en stelt dat regels voor elke politicus gelijk moeten zijn, is de kwestie nogal netelig.

Faber neemt de kiezer mee in een aanval. VVD, PvdA en SGP, die in regionale media stelden dat ze moet aftreden, hebben haar al veroordeeld. Aftreden doet ze niet. Integendeel. Ook de commissaris van de koning, Clemens Cornielje, en de provinciegriffier zouden haar al meteen aan de schandpaal nagelen. Ze leest voor: "Ik noch de PVV-fractie heb de regels overtreden, formeel-juridisch niet, maar ook niet in de geest van de regelgeving." Ze schermt daarbij met het ingewonnen - en voor haar gunstig uitgepakte - advies van hoogleraar staatsrecht Elzinga. Hoogstens waren er integriteitsrisico's.

Dan pakt Faber haar tas in en vertrekt. Ze laat de rest achter in een wolk van woorden over reglementen en gedragscodes. De Statenleden praten onverstoorbaar verder over hun procedures. Dit is immers de procedurevergadering. Zelden is er pers. Maar ditmaal zoemen de camera's. Ondanks haar lege zetel dankt Cornielje Faber voor de terugbetaling van het geld: "We waarderen het ook zeer dat ze het contract met het bedrijf verbreekt."

De kiezer kan verward raken. Was er toch iets mis? "We hebben een geharnast betoog aangehoord, maar kunnen het debat niet aangaan", zegt Wouter van Eck van GroenLinks. Ex-PVV'er Olof Wullink, zelfstandig Statenlid, herinnert zich PVV-flyeracties die niet volgens de regels verliepen.

Onoirbaar dat Faber weg is, zegt SGP'er Eppie Klein boos. En Cornielje voelt zich door enkele aannames in de PVV-monoloog 'in zijn integriteit aangetast'.

Zonder PVV in de zaal ziet de Partij voor de Dieren haar kans schoon. Die wil deze campagne kiezers trekken met 'de redding van de integriteit van Gedeputeerde Staten'. Lijstrekker Luuk van der Veer begint over de mogelijk onreglementaire bijverdiensten van VVD-gedeputeerde en -lijsttrekker Jan Markink. De media zijn er nou toch. "Dit onderwerp is niet aan de orde", probeert Cornielje hem af te kappen.

Scheidend CDA-fractievoorzitter Jan Hutten wil geen heksenjacht naar het laatste bonnetje. "Laat het oordeel over aan de kiezer", zegt hij. "Laat het maar gebeuren. Case closed."

Maar dat zit er niet in. Wat de kiezer ook stemt, na de Statenverkiezingen dringt de bonnetjesjacht ook door tot Provinciale Staten. Er komt een fractiebonnetjescommissie. Cornielje wijst de leden daarvan alvast aan. Faber zit er niet in. Ze is er immers niet.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden