null Beeld
Beeld

CommentaarForum voor Democratie

Het onvervalste racisme van Baudet staat niet op zichzelf

Wat onmiddellijk opvalt in wat inmiddels de tweet-affaire van Baudet genoemd kan worden, is de kleinheid van geest die deze politicus vol zelfoverschatting kennelijk kenmerkt.

De benepenheid, waarmee Baudet maandag uiteindelijk zijn fout erkende is hemeltergend. Geen excuus, direct gericht aan de vier mensen die hij allerlei eigenschappen toedicht, louter en alleen op grond van vermeende afkomst, maar alleen een wat slap berichtje aan de NS.

Met dat berichtje nam Baudet de kwalijke, want racistische, ondertoon van zijn oorspronkelijke hartekreet op Twitter niet weg. Ondanks zijn poging tot een terugtrekkende beweging blijft de suggestie bestaan dat van Marokkaanse Nederlanders alle slechts verwacht kan worden, juist omdat Marokko het land is waar hun voorouders uit afkomstig zijn. De politieke boodschap – stem nou toch eindelijk voor verandering, breek los van politieke correctheid! – blijft recht overeind staan.

Net als velen van zijn bewonderaars zal Baudet ervan uitgaan dat weliswaar in dit specifieke geval de feiten anders zijn, maar dat dat meer een uitzondering is op de regel, dan de regel zelf.

Houding ten opzichte van Forum

Het CDA in Noord-Brabant, dat de bestuurscrisis in die provincie zelf veroorzaakte door uit het college van gedeputeerde staten te stappen, wil nu met Forum voor Democratie een nieuw college vormen. Het zou een goede zaak zijn als het racistische optreden van de politieke voorman en oprichter van die partij de ogen van de Brabantse christen-democraten opende.

Niet alleen zij, maar de politiek in den brede moet, nu Baudet feitelijk niets van in ieder geval de intentie van zijn bericht weg wil nemen, haar houding ten opzichte van Forum heroverwegen. Baudet zelf gaat ervan uit dat hij bij de volgende verkiezingen zijn succes kan verzilveren met regeringsverantwoordelijkheid. Aan andere partijen de vraag of zij daarvoor verantwoordelijkheid willen dragen.

Het bericht van Baudet is uiteraard geen incident. Nog dit weekeinde stelde presentator Harry Mens van het RTL-programma Business Class aan zijn gast nog de vraag of het klopte dat hij ‘twee Marokkaantjes’ in de keuken had staan.

Salonfähig

Het zijn ongetwijfeld uitingen van gevoelens die breder worden gedeeld in de samenleving. Sinds de opkomst van Geert Wilders’ PVV en, de laatste jaren, Thierry Baudet is openlijk racisme echter meer en meer salonfähig. Degene die zich hier tegen teweer stelt heeft steeds meer uit te leggen.

Toch zal dat moeten blijven gebeuren. Hoe luider de racistische stem ook wordt, een grote meerderheid in dit land voelt zich er niet door aangesproken. De reacties op de oprisping van Baudet laten dat gelukkig zien.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook:

De ‘Marokkanen-tweet’ van Baudet was geen oprisping of uitglijder

Ach ja, zei Baudet eens tegen Stevo Akkerman, in de hitte van het moment kon hij weleens te gretig zijn. Gretig? “In het racistische spel dat hij speelt, zijn feiten ondergeschikt aan Baudets wereldbeeld . Lees de column van Stevo Akkerman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden