Het ontbrak Robeco aan groei

Beleggingsconcern voor 1,94 miljard overgedaan aan het Japanse Orix

Het was de eerste vermogensbeheerder die beleggen ook voor de kleine particulier mogelijk maakte. En juist het gebrek aan relevantie voor diezelfde kleine belegger maakt dat Robeco nu verkocht wordt. Eigenaar Rabobank liet gisteren weten dat het voor 1,94 miljard euro het beleggingsconcern overdraagt aan de Japanse financiële dienstverlener Orix.

De verkoop komt niet onverwacht. Al in april vorig jaar laat Rabobank weten 'alle strategische mogelijkheden' te zullen onderzoeken voor de toekomst van Robeco. Zo begint meestal de vooraankondiging van een verkoop. Sinds die tijd zongen verschillende namen rond voor de koop van het beleggingsconcern, waaronder verschillende private equity-partijen die Robeco zouden willen opsplitsen. Rabobank laat weten nu voor Orix gekozen te hebben omdat de Japanners Robeco in staat zullen stellen te blijven groeien.

Het is juist die groei waar het Robeco de laatste jaren aan heeft ontbroken. Schaalgrootte telt in de wereld van vermogensbeheerders, die sinds de overname van Robeco door Rabobank in 2001 enorm is veranderd. Het Amerikaanse Blackrock beheert ruim 2800 miljard euro voor zijn cliënten, ruim vijftien keer zoveel als de 189 miljard euro van Robeco. Dat maakt het mogelijk tegen veel lagere tarieven de diensten aan te bieden aan grote klanten als pensioenfondsen. Aan de andere kant van het spectrum ontstaan juist kleine, prijsvechtende banken als Binck Bank en Alex, die voor veel lagere tarieven particulieren in staat stellen zelf te beleggen. Voor een fractie van de tarieven van Robeco volgen particuliere beleggers tegenwoordig via indexbeleggen en trackers de bewegingen van de aandelenmarkten.

Rabobank erkende gisteren dat voor de bank de logica van een vermogensbeheerder in eigen huis is verdwenen. Veel meer dan in het verleden bieden banken nu ook beleggingsfondsen van andere partijen aan. Toezichthouders kijken bovendien kritischer naar de relatie tussen bank en vermogensbeheerder. Getoetst wordt of de vergoeding die de klant betaalt vooral in zijn belang is of meer de winstgevendheid van de vermogensbeheerder dient.

Rabobank zal de opbrengst van de verkoop toevoegen aan het eigen vermogen. De bank is al enige tijd bezig onderdelen te verkopen om zijn buffers te versterken. Omdat Rabo niet beursgenoteerd is, kan het via die weg geen extra vermogen aantrekken, terwijl de eisen aan banken juist worden verhoogd. Financieel topman Bert Bruggink zei gisteren te verwachten dat de kapitaalratio, die de mate van buffers weergeeft, met 0,7 procentpunt zal stijgen als gevolg van de verkoop. Per eind juni stond die ratio op 12,7 procent.

Voor Robeco zal er op korte termijn weinig veranderen, zo is de verwachting. Het huidige management onder leiding van Roderick Munsters blijft aan, en topman Yoshihiko Miyauchi van Orix liet gisteren weten de huidige strategie van het concern te steunen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden