Het onschuldige kalfje Phoenix en het slechte Britse geweten

AMSTERDAM - Heel Engeland heeft het kalfje Phoenix in het hart gesloten. Er is een rechtszaak over haar gevoerd, in het Lagerhuis zijn vragen gesteld, en na een bombardement van media en het publiek op Downing Street 10 heeft de regering-Blair wijselijk besloten: Phoenix mag blijven leven.

De uitbarsting van emoties mag verbazing wekken. Ruim twee miljoen dieren zijn of worden geslacht in Engeland in verband met de mkz-epidemie. Maar dan duikt opeens een witwollig kalfje op onder een stapel 'geruimde' koeien. Over het hoofd gezien door de slachters heeft het vijf dagen naast zijn dode moeder gelegen. Uit de as herrezen, vandaar de naam.

Het verhaal en vooral het beeld van het kalfje uit Devon, in Zuidwest-Engeland, deed de natie de tranen in de ogen springen. De eigenaar had zijn vergoeding al van het ministerie van landbouw, en dat eiste dus het dier op voor destructie. Maar Phoenix heeft geen mkz, net zo min als zijn geslachte moeder. Ze hadden de pech naast een besmet bedrijf te grazen. En dus kreeg de boer massale steun toen hij naar de rechter stapte: 'Red Phoenix van de brandstapel', kopte The Mirror. Strijders tegen dierenleed riepen het beestje uit tot 'symbool van hoop'.

Blijf dan maar eens op je strepen staan als regering. De ploeg van Blair besloot gisteren tot versoepeling van het ruimingsbeleid. Onduidelijk is nog wat dat inhoudt, maar Phoenix mag, als gevolg, blijven leven. Sluw besluit, vond een boerenleider: ,,Die beslissing geeft koning Herodes een humaan gezicht''.

Waar zijn we in vredesnaam mee bezig?, vroeg Paul Vallely zich af in The Independent. ,,We hebben er geen enkele moeite mee dat jaarlijks 30 miljoen dieren naar de slachtbank worden geleid om onze magen te vullen. En nu zijn we opeens ontroerd, als over een kind dat wonderbaarlijk vanonder een berg puin tevoorschijn is gekomen na een aardbeving in een ver land.'' Hij refereert aan de ambivalente gevoelens bij de boer, die van zijn beesten 'houdt', maar ze niettemin naar de slachter stuurt. ,,En dat gebeurt straks ook met dit beestje.'' Laten we niet hypocriet zijn, verzucht Vallely: Maak Phoenix af, en ga verder met je leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden