Framing

Het onhandige optreden van Kemna bevestigde steeds het frame

Job Gosschalk is uit castingbureau Kemna gestapt na beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag.  Beeld ANP Kippa
Job Gosschalk is uit castingbureau Kemna gestapt na beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag.Beeld ANP Kippa

Regisseur en producent Job Gosschalk heeft acteurs seksueel geïntimideerd.

Hij werkte bij Kemna - een castingbureau dat bijna de hele markt beheerst. Die machtspositie, zeggen acteurs, maakte Gosschalks gedrag mogelijk. Je moest slaafs meedoen, zonder Kemna geen carrière. Bovendien, Kemna wist dit, vermoeden veel acteurs. Iedereen had het er over. Het frame dat zo ontstaat: seksuele intimidatie, acteurs die hun mond moeten houden, een te machtige organisatie die wegkijkt.

Of het frame over Kemna klopt, weet je als lezer niet. Maar door het onhandige optreden van Kemna in de media, wordt het frame steeds bevestigd.

Een. Acteur Maarten Spanjer beschuldigt ook oprichter Hans Kemna van intimidatie. Kemna ontkent. "Oh, Spanjer... daar gaan we weer. Hij mag blij zijn dat ik hem ooit gecast heb." Beeldvorming: het castingbureau maakt carrières - dus als acteur moet je je mond houden.

Kemna wist dit toch?

Twee. Kemna wist dit toch? Heeft de geruchten toch ook vernomen? "Ja, geruchten wel. Maar die zijn er zoveel." Beeldvorming: er zijn geruchten over seksuele intimidatie, je wuift ze weg, een organisatie die wegkijkt.

Drie. Gosschalk gaat weg bij Kemna. "Dat besluit", zegt het castingbureau, "respecteren we met pijn in ons hart."

Respecteren? Met pijn in het hart? Dat zeg je als je het jammer vindt dat iemand vertrekt, niet als die iemand je acteurs seksueel intimideerde. Beeldvorming: een organisatie die seksuele intimidatie niet heel serieus neemt - die wegkijkt.

Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van politici. Lees hier al zijn bijdragen over framing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden