'Het onbekende brengt ons als mensheid verder'

Wat is voor ons niet onderhandelbaar? Die vraag staat centraal in het project 'Heilig'. Vandaag het antwoord van de Vlaamse kunstenaar Koen Vanmechelen.

"Met mijn Cosmopolitan Chicken Project meng ik kippensoorten over de hele wereld. Dat brengt gezondere kippen voort dan de fokkerijen die uit zijn op een zo zuiver mogelijk ras. Want juist het vreemde zorgt voor evolutie. Als we te behoudend blijven, zullen we uiteindelijk uitsterven. Het is het onbekende dat ons verder brengt.

Ontwikkeling en een langetermijnvisie daarbij zijn voor mij heilig. Goede kunst begint met het individu, reageert op de actualiteit en maakt dat vervolgens universeel. Sommige kunstenaars zijn enkel met zichzelf bezig, anderen juist alleen met de maatschappij van dat moment. Maar een échte kunstenaar verbindt het allemaal met elkaar, zodat het de mensheid verder drijft.

'Guernica' van Picasso vind ik daar een mooi voorbeeld van. Als individu was Picasso een anarchist en brak met alle kaders. Een neus kon bij hem opeens opzij zitten of onderaan de kin. Door de actualiteit waarin hij leefde, de dictatuur van Franco, wilde hij met zijn werk vertellen dat mensen hun lot in eigen handen moesten nemen. En uiteindelijk bleek zijn kunst van universele waarde.

Ook 'Echoes' van Pink Floyd is daarom heilig voor mij. Dat lied is ontstaan in een arena in Pompeï, waar ze de echo's gebruiken zoals ze daar klinken. Zo schrijden ze voort in de tijd en daarom zal dat lied ook nooit helemaal af zijn. De muziek die Pink Floyd maakt, is onderdeel van deze tijd, het is popmuziek, maar tegelijkertijd hebben ze visie, stijgen ze boven de politiek uit en zien vooruit.

Als ik naar Picasso kijk of naar Pink Floyd luister, maakt dat me een beetje compleet, al ebt dat gevoel onmiddellijk daarna weer weg. Maar heel even kan ik er diep gelukkig van worden.

Ik heb de stille wens dat anderen dat bij mijn werk ook hebben. Zelf kan ik in ieder geval niet anders dan daar naar streven. Dat zit in mijn natuur."

Vanavond spreekt Paul Rosenmöller met kunstenaar Koen Vanmechelen

OBA Live, Radio5, 19:00 uur. www.obalive.nl

'Heilig' is een project van Trouw, IKON, het Soeterbeek Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen en Nieuwwij.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden