Het OM vervolgt Jelle Brandt Corstius niet voor smaad

Jelle Brandt Corstius. Beeld ANP
Jelle Brandt Corstius.Beeld ANP

Jelle Brandt Corstius heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) geen strafbare uitspraken gedaan over tv-producent Gijs van Dam. Voor de tweede keer is een aangifte van smaad tegen de journalist geseponeerd, aldus het OM in Amsterdam.

“Een officier van justitie heeft naar de uitlatingen gekeken en bepaald dat die binnen deze context niet strafbaar zijn’', zegt een woordvoerder van het OM.

Brandt Corstius deed eind 2017 aangifte tegen Van Dam, die hij beschuldigde van verkrachting. De producent zou hem hebben gedrogeerd en misbruikt toen ze samenwerkten bij tv-programma Barend & Van Dorp in 2002. Van Dam, die de beschuldigingen van de hand wijst, had al aangifte gedaan van smaad en laster nadat Brandt Corstius zijn verhaal naar buiten had gebracht in deze krant. Hoewel Brandt Corstius zijn naam niet noemde, stelde Van Dam dat het geanonimiseerde verhaal gemakkelijk tot hem te herleiden was.

Tevreden

Het OM vond geen bewijs en seponeerde beide aangiften. De reactie die Brandt Corstius op dat besluit gaf - hij schreef onder meer: ‘In mijn publicatie ging het mij niet specifiek om de heer van Dam, maar om dit soort hufters in het algemeen’ - was voor Van Dam aanleiding om opnieuw aangifte te doen.

In de afweging van het OM om ook hierop geen vervolging in te stellen, is de context van belang. “De heer Brandt Corstius reageerde op ons persbericht. Hij zegt in zijn reactie hetzelfde als daarvoor", aldus de woordvoerder.

Advocaat Nico Meijering laat weten dat Jelle Brandt Corstius tevreden is over het sepot. “Hij hoopt dat het boek gesloten kan worden.” Raadsman Peter Plasman, die Gijs van Dam bijstaat, liet vanavond aan RTL Boulevard weten het er niet bij te laten zitten. Hij stapt naar het gerechtshof om alsnog strafrechtelijke vervolging af te dwingen. Het hof moet zich ook nog buigen over zijn bezwaren tegen het eerdere besluit van het OM om niet tot vervolging over te gaan.

Lees ook:

Ik ook. Maar ik kan het niet vertellen.

De hashtag #MeToo heeft een stroom verhalen over ervaringen met seksueel misbruik op gang gebracht. Ook journalist Jelle Brandt Corstius deed eind 2017 zijn verhaal in deze krant. ‘Het is zijn woord tegen het mijne.’

Jelle Brandt Corstius: ‘Ik heb het hierdoor kunnen loslaten’

Kort na zijn stuk op onze voorpagina interviewden we Brandt Corstius over hoe hij terugkijkt op de ophef. “Ik wil geen trial by media”

‘Argumenten-boy’ Peter Plasman: Ik neem nooit zomaar ergens genoegen mee

Arjan Visser sprak de advocaat van Gijs van Dam afgelopen zomer voor de interviewrubriek Tien Geboden. Plasman: “Laten we gewoon man en paard noemen. Jouw krant heeft een grote rol gespeeld door de aanklacht van Jelle Brandt Corstius af te drukken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden