Het olympisch vuur in Nederland is weer wat opgepookt

Redactie: Fred Buddenberg, Eline van Suchtelen, Rob Velthuis sport@trouw.nl

Toen de Keniaanse overheid na de Olympische Spelen van Rio leden van het nationaal olympisch comité liet arresteren voor wanbeleid en fraude, reageerde het IOC als door een horzel gestoken. "Wij accepteren geen enkele actie of inmenging van overheidsinstanties die tegen de basisprincipes en regels van het Olympic Charter ingaan."

Dat wanbeleid en (doping)fraude lijnrecht ingaan tegen dat Charter, ziet het zelf nogal eens over het hoofd. Het IOC gruwt van politiek, en bezweert dat sport en politiek niets met elkaar te maken hebben. Het maakt echter één uitzondering: van kandidaat-steden worden financiële garanties geëist van... juist, de betreffende nationale overheid.

Daarom weigerde Marty Walsh, burgemeester van Boston, vorig jaar het standaardcontract te tekenen dat zijn belastingbetalers verantwoordelijk stelt voor uit de hand lopende kosten. Uiteindelijk trok Boston, tot woede van IOC-voorzitter Bach, de kandidatuur in.

Volgend jaar kiest het IOC de olympische stad voor 2024. Parijs, Boedapest en Los Angeles zijn kandidaat; Hamburg en Toronto trokken zich terug. Rome doet dat waarschijnijk ook. Dat valt mee, gezien de vele afzeggingen voor de Winterspelen van 2022. Alle kandidaten met een democratisch gekozen regering trokken zich, met het megalomane Sotsji voor ogen, op last van hun burgers terug: Oslo, Stockholm, Krakau en München. Peking won van Almaty.

Het is uitentreuren onderzocht: kostenramingen voor Olympische Spelen zijn een slag in de lucht, ze worden altijd overschreden. Het organiseren ervan werkt niet stimulerend op de sportbeoefening of toerisme. De beloofde nalatenschap bestaat uit overbodige sportaccommodaties en infrastructuur.

Het IOC moest iets doen aan de daardoor veroorzaakte desinteresse in westerse landen. Volgens de Olympische Agenda 2020 wordt het makkelijker en goedkoper een bid uit te brengen.

In Nederland steekt regelmatig de wens de kop op van een herhaling van Amsterdam 1928, de Spelen die met een landelijke collecte werden gefinancierd. Eerst werd in 1985 de smadelijke nederlaag geleden met de kandidatuur voor 1992. Met het Barcelona van toenmalig IOC-voorzitter Samaranch was dat bij voorbaat een gelopen koers.

In 2000 stak de misvatting de kop op dat na sportief succesvolle Spelen, dat ook organisatorisch moest kunnen. NOC-NSF moest er aanvankelijk niets van hebben, tot het er met het Olympisch Plan 2028 brood in zag. Er kwam de top-10-ambitie die door de overheid in woord wordt gesteund, niet naar rato in euro's. Toen het economisch tegen zat werd het olympisch vuur, onder leiding van aanjager en huidig IOC-lid Camiel Eurlings hooguit smeulend, in 2013 door het kabinet gedoofd.

Vlak voor Rio reanimeerde VVD-minister Edith Schippers de dode wens. Waarop partijgenoot en premier Mark Rutte liet weten er niets in te zien.

Eurlings ging desondanks in Rio op de promotietour. We kunnen het omdat we een 'supersportland' zijn en met de EK atletiek en het WK beachvolleybal sober en goedkoop wereldwijd Hollandpromotie maakten. Over de blamages van teruggegeven Europese Spelen en EK handbal is zwijgen goud.

D66 heeft het Olympisch Plan opgenomen in het verkiezingsprogramma. Het wil 'Olympische Spelen nieuwe stijl, niet megalomaan en exorbitant, maar zoveel mogelijk gebruikmakend van bestaande voorzieningen'.

Dat roept Los Angeles ook, daar zijn bestaande voorzieningen van olympisch niveau. Dat kan niet worden gezegd van het monumentale Olympisch Stadion in Amsterdam of het zwemstadion in Eindhoven, die zijn veel te klein. De eerste potentiële kostenoverschrijdingen zijn daarmee al gevonden.

OLYMPISCHE KANDIDATUUR

1.1928

2.1992

3.2028?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden