Het oliemannetje regelt het allemaal

KARIN SITALSING

In de periode nadat Jacques Tichelaar op 1 mei 2009 aantrad als commissaris van de koning(in) in Drenthe, werd hij de man die dingen voor elkaar kreeg. Hij redde een rechtbank die dreigde te verdwijnen. Hetzelfde gebeurde met de Johan Willem Frisokazerne. In 2014 werd Tichelaar (Heerenveen, 1953) beloond met een tweede termijn van zes jaar.

Maar in de tussentijd moest hij al een keer door het stof voor een affaire die lijkt op de huidige. In 2013 bemoeide de commissaris, die katholiek is, zich met een conflict tussen zijn zwager, die eigenaar is van een hotel/restaurant, en de gemeente Coevorden. Deze zwager, die overigens de echtgenoot is van de schoonzus uit de huidige rel, zou anderhalf miljoen euro tegoed hebben van de gemeente.

Onder leiding van Tichelaar werden er gesprekken gevoerd, zelf was Tichelaar louter de facilitator, zei hij. Maar volgens meerdere bronnen zou hij de gemeente onder druk hebben gezet.

Van 2002 tot aan zijn commissariaat in Drenthe zat Tichelaar in de Tweede Kamer voor de PvdA, waar hij zich onder meer bezighield met onderwijs en landbouw, visserij en natuurbeheer. Hij kreeg de bijnaam 'het oliemannetje' vanwege zijn onderhandeltalenten. Ook was hij tijdens zijn Kamerlidmaatschap voorzitter van de vaste commissie voor Financiën.

In 2007 volgde hij Wouter Bos op als fractievoorzitter. Na een jaar legde Tichelaar zijn fractievoorzitterschap neer om gezondheidsredenen; hij had hartklachten en was na een operatie lange tijd afwezig in de Kamer. Toen hij als commissaris terugkeerde, was hij vele kilo's lichter.

Voor hij in 2002 de politiek in ging was Tichelaar actief bij de vakbonds. Zo was hij voorzitter van de Algemene Onderwijsbond. Hij wilde af van de 'strijdcultuur', van actie als vakbondsritueel. Ook in die wereld onderhandelde hij liever.

in het nieuws omdat...

... hij vandaag bij de Provinciale Staten van Drente op het matje moet komen vanwege het aan zijn schoonzus toespelen van een ontwerpopdracht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden