Het nut van niets

(Lucas Lauxen)

Je kunt van jagers zeggen wat je wilt, maar sommigen houden er fraaie bosjes op na. Een sukkel als ik mag daar niet komen, maar ik kom daar soms toch.

Op de grens van Gelderse Vallei en Utrechtse Heuvelrug kwam ik vaak in een paar bosjes zo groot als een weiland. Je kunt er alleen dwars door het weiland komen. In Nederland wordt natuur als collectieve picknickplaats beschouwd. De eigenaars van die natuur hebben de hekken verwijderd en de boswachters ontslagen of binnen opgesloten.

Ze typen rapporten en kijken in het handboek wanneer de tijd aanbreekt voor maaien, kappen en natuurlijk excursies. Recreëren zullen we! Heeft u wel eens gerecreëerd? Hoe doe je dat? Is dat in de haard staren? Wandelen, ijsjes eten, zwemmen? Ik ben eens naar een recreatieterrein gegaan om te kijken wat mensen daar doen, maar ze deden niets. Is recreëren niets doen? Maar voor niets doen heb je in de natuur toch geen paden, parkeerplaatsen, picknickbanken, prullenbakken nodig? Misschien wel die panelen waarop je kunt zien wat je aan dierenleven gemist hebt.

Er zijn boeren annex jagers die een bosje voor zichzelf houden. Ik kreeg daar wel eens boeren annex jagers achter me aan. Dat was spannend, want je weet nooit wat zo’n territoriale boer annex jager met zijn dubbelloops uitvreet. Ze vonden me niet want ik hield me koest in het struikgewas. Ik deed niets. Er verschenen reeën met hun jongen. Een haas snuffelde aan mijn broekspijp. Een bosmuis scharrelde om me heen. Een sperwer streek vlak boven me neer. En ik maar recreëren. Lekker op slot houden die bosjes!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden