Het noorden toch nog verrast door winterse uitdagingen

VAN ONZE VERSLAGGEVER

Behalve gladheid is het noordoosten van Nederland ook in de ban van het 'lijndansen'.

Hoogspanningskabels kunnen door afzetting van ijs ineens zwaar worden, en door de harde wind gaan bewegen. Als ze tegen elkaar komen, kunnen ze breken. Al met al zorgt dat voor flinke storingen in de stroomdoorvoer. Zondagavond speelde dat 'lijndansen' al het treinverkeer parten. Gisteren stelde het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) 35 operaties uit wegens deze spanningsdips. Het ziekenhuis wilde geen risico nemen dat middenin een operatie de stroom zou uitvallen. Alleen 'zeer spoedeisende' operaties werden uitgevoerd. Het ziekenhuis kon nog niet melden wanneer de uitgestelde operaties worden uitgevoerd, mogelijk zal dat in een ander ziekenhuis zijn.

In huizen kunnen de 'stroomdips' door het lijndansen de lampen kort laten flakkeren. Het lijndansen is niet te verhelpen.

De lokale hulpdiensten en netbeheerder Tennet waren gisteren in Groningen in crisisberaad ter voorbereiding op mogelijke stroomuitval. Dan gaat het bijvoorbeeld om een noodplan wanneer bij ziekenhuizen de stroom uitvalt. Om ijzelvorming aan de bovenleiding van treinen te voorkomen, lieten NS en Arriva vannacht treinen rijden, zonder passagiers. Daarmee hoopten ze problemen in de ochtendspits te voorkomen.

Het verkeer in het noorden en noordoosten van Nederland moet tot het einde van vanochtend rekening houden met 'extreem weer'. Het KNMI gaf gisteravond voor de Waddeneilanden, de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en het noordelijk deel van Flevoland en het noorden van Overijssel code oranje af wegens grootschalige ijzel. Rijkswaterstaat gaf het advies om niet de weg op te gaan als dat niet per se noodzakelijk was.

Gisterochtend begon het op veel plaatsen in het noorden en noordoosten te sneeuwen, en omdat de temperatuur laag was, bleef die sneeuw vaak liggen. Volgens weerbureau weeronline.nl zou die sneeuwval vannacht overgaan in regen, maar doordat het aan de grond blijft vriezen, kan op veel plaatsen verraderlijke gladheid ontstaan. Ook op plaatsen waar gestrooid is, kan het glad worden. Gisteravond was de verwachting dat het vanmiddag overwegend droog wordt, maar de gladheid kan aanhouden tot morgenochtend.

Vanaf gisterochtend waren de strooiwagens vanwege de winterse omstandigheden in het noorden al erg druk. Tijdens negentig ritten is 465.000 kilo zout gestrooid. Gistermiddag gold in bovengenoemde regio's al code geel wegens lokale gladheid door sneeuw of ijzel.

Op de A7 tussen Heerenveen en Groningen was het gisteren veel drukker dan gewoonlijk. Tussen Boerakker en Hoogkerk stond rond 07.00 uur tien kilometer file. Ook op de A28 zorgen de winterse omstandigheden voor flinke vertraging. De VerkeersInformatieDienst (VID) meldde gisteravond meerdere ongelukken door de gladheid op de A32 richting Heerenveen.

undefined

Gladheid en lijndansen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden