Het nieuwe wordt niet altijd erkend

Het lijkt me opzienbarend dat naast Grote Verzoendag bij het joodse geloof, er nu ook plannen zijn bij de EO voor een Nationale Verzoeningsdag naar aanleiding van het succes van Het Familiediner. Het is ook opzienbarend dat Nederland de laatste tijd massaal naar buiten komt met familieruzies die soms al vijftig jaar duren. Het is geen geheim meer: je kunt niet meer ongezien de deur dichtgooien als er een presentator met cameraploeg bij je aanbelt en de voet tussen de deur zet. Het is een plan dat constructief is en niemand schaadt, maar wil bijdragen aan vrede op aarde het hele jaar door voor mensen die wel met elkaar verder zouden willen, maar niet weten hoe.

Ineke Remijnse Edam

Op de vraag of er iets is veranderd onder de zon, is mijn antwoord ja. Meestal ben ik te laat met reacties, maar dit gaat lukken. De organisatie in de verslavingszorg waar ik werk moet gaan fuseren met een groot, psychiatrisch ziekenhuis. De fusie gaat even niet door omdat er een goedkeuringsprocedure bij het Waarborgfonds voor de Zorgsector loopt. Die moet met grote zorgvuldigheid worden afgerond en dat kost meer tijd dan voorzien. Tegen de achtergrond van de kredietcrisis biedt een garantiestelling vanuit het Waarborgfonds een extra noodzakelijke financiële zekerheid voor de fusiepartners. Goedkeuring van het Waarborgfonds is een voorwaarde bij de fusie.

Zo’n 17 werknemers van de polikliniek waar ik werk, moeten na de fusie ergens anders gaan werken. Omdat de zorgverzekeraars hufterig met de zorgvraag van verslaafden omspringen. Voordat er überhaupt hulp gegeven wordt draait de polikliniek al met een verlies vanwege de marktwerking. Als mijn directie de lage betaling van de kosten door de ziektekostenverzekeraars niet accepteert, kan men de tent sluiten. Dan kopen de ziektekostenverzekeraars hun zorg ergens anders in. Iets nieuws is, dat ik me voor het eerst in mijn leven afvraag of ik wel wil werken in een maatschappij waar de marktwerking de zorg bepaald. Dat is wezenlijk nieuw voor mij.

Henk Bannink Zeist

Evenals de indianen het kleine schip van Columbus niet zagen, omdat zoiets niet op hun harde schijf aanwezig was en de Emmaüsgangers de opgestane Heer niet herkenden, zo werd het nieuwe onder de zon in 2008 niet gezien.

Blind vertrouwen in de handel en wandel van de wereldmacht, die ooit als de bevrijder van Europa optrad, is bij het gros van de mensen in ons land en in Europa ingeprent. Door de val van de communistische regimes werd dit waandenkbeeld nog extra versterkt.

In de VS was de sky niet langer de limit (red. zijn de mogelijkheden niet langer onbegrensd), maar de gebakken lucht werd duur verkocht. Pas eind 2008 kregen enkelen in de gaten wat gebakken lucht is. Niets dus. Maar door de bombastische ondoorzichtige verpakking met een onbegrijpelijke gebruiksaanwijzing erop, werd de aard van de inhoud niet als nieuws herkend. In geen enkele krant stond: Onzichtbaar product blijkt waardeloos.

Olieprijs tweederde gezakt, beurskoersen gehalveerd, werkloosheid verviervoudigd, dertig miljoen Amerikanen naar voedselbank. Een gemiste kans voor de nieuwsmakers, die de geschiedenis niet kennen. Alle wereldmachten zijn ten onder gegaan. De klap was te voorzien. Ooit knapt de ballon. Hopelijk kiest Obama een bescheidener opstelling. Dat is ook nieuws maar nu voor 2009.

Krijn Coppoolse Wijhe

De Bijbelse Prediker heeft ten dele gelijk met zijn ’nieuw is niets onder de zon’. Tegen zijn zienswijze breng ik twee dingen in. Ten eerste: voor wie de geschiedenis van dit mensdom en de wereld lineair interpreteert, geldt dat elke dag van 2008 ons bracht op een punt in de tijd waar we nooit eerder waren. Ten tweede: u die dit leest bent een uniek exemplaar van de homo sapiens; uw gelijke, de man of vrouw van wie het DNA voor honderdprocent identiek is aan het uwe, bestaat nog niet. Waarmee elk mensenkind dat in 2008 geboren werd ons iets nieuws bracht onder de zon.

Wie het wil en kan zien zijn dit wezenlijke zaken, waarbij opvalt dat beide zich onttrekken aan de inspanningen van mensen. Beide overkomen ons zonder dat wij er enige grip op hebben. Menselijk presteren blijkt steeds nogal betrekkelijk; wat ertoe doet en blijvend blijkt, komt van een andere kant. Daarom: in geen enkel jaar iets nieuws en in alle jaren ook wel.

Regina Hogewind Houten

Net als in voorgaande jaren deden zich ook in 2008 nieuwe en hoopvolle gebeurtenissen voor, die mensen stimuleerden om te werken aan een leefbare toekomst. Onze jongste dochter is getrouwd en een andere dochter gaf Nederlandse taalles aan asielzoekers. Voor hen waren het nieuwe ervaringen waardoor ze bruisten en de wereld zonniger maakten. Er waren jonge actievoerders die zich inzetten tegen kinderarbeid, vrouwenhandel en milieubederf. Ook in het nieuwe jaar zullen er weer mensen zijn die met nieuw elan willen werken aan een nieuwe toekomst.

Henk Sieben Rekken

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden