Het nieuwe uitgaan is gezond en verantwoord, met rauwe chocola en gojibessensap.

door Marjolijn van Heemstra

Een avond doorhalen op alcoholvrije cocktails of ecobier, energie opwekken terwijl je danst en in plaats van sigaretten rauwkost in je handtas: het nieuwe uitgaan is gezond en verantwoord.

Onder het motto: ’It’s hip to be healthy and cool to be conscious’ organiseert de Chocolate Club elke maand een rook-, drugs-, en alcoholvrij feest in een smal pand aan de Amsterdamse Westerstraat. Wie wil kan voordat het dansen begint aanschuiven bij een raw food diner waar uitsluitend rauwe, onbewerkte en energierijke gerechten worden geserveerd. Aan de bar wordt gevitaliseerd water, gojibessensap en chocoladedrank uit de tap verkocht.

„Met die chocola is het allemaal begonnen”, zegt Keung Man, organisator van het feest. „Het is rauwe, onbewerkte en ongebrande chocola, daar zit ontzettend veel energie in, niet te vergelijken met wat je normaal in de winkel koopt. Op een avond probeerde ik er wat van met een groep vrienden en plotseling merkten we dat de sfeer veranderde. We werden opener naar elkaar, geïnteresseerder. Die chocola geeft een enorme kick en zo bedacht ik het concept van deze avond: een chocoladeparty, met rauwe chocola. Het is nu uitgebreid, we hebben behalve de chocola het raw food diner en de meeste drankjes die we verkopen zijn met onbewerkte produkten gemaakt. In rauwe produkten zit veel meer energie dan in bewerkte en gekookte voedingsmiddelen. Al je reserves worden weer aangevuld als je dat eet, supergezond.”

Man, ooit organisator van grote housefeesten, had eigenlijk besloten het nachtleven achter zich te laten. „Ik wilde gezonder en bewuster leven, daar passen de drank en drugs van de housescene niet in. Al die mensen onder invloed, daar kan ik niet meer zoveel mee. Maar ik miste het feesten wel. Ik dacht: waarom is er geen uitgaansgelegenheid voor mensen die bewust leven? Zo ontstond de Chocolate Club.”

Het eerste feest werd twee jaar geleden gehouden in een Amsterdamse kunstgalerie. „Dat was heel klein en gezellig”, zegt Man. „Op een gegeven moment besloten we dat we uit moesten breiden en serieuze promotie maken. Nu halen we ongeveer vijftig man per keer binnen en ik weet zeker dat het aantal gaat groeien. Steeds meer mensen kiezen voor gezondheid en bewustwording. Ze willen na een avondje uit niet meer stinkend naar de rook en met een kater wakker worden.”

Dat uitgaan zonder drank en sigaretten saai zou zijn, is volgens Man een veelgemaakte denkfout. „Je bent geconditioneerd om dat zo te zien. De realiteit is dat je minder oprecht communiceert als je drank, drugs en sigaretten gebruikt. Het contact is niet meer helder, omdat je onder invloed bent. Uiteindelijk wil je tijdens het uitgaan mensen leren kennen, dat gaat hier veel makkelijker. Maar je moet een avond als deze wel toegankelijk maken. Het wordt al snel te zweverig. Met de Chocolate Club wil ik het concreet houden, niemand afschrikken.”

In de met kaarsjes verlichte ruimte staat raw food chef Jeramaya van de Sterren achter het buffet en schept de gasten, een stuk of twintig man, de rauwe groentelasagna op. Volgens hem is gezond uitgaan het beste dat er is. „In een gewone kroeg wordt er tegen je aan gebotst en dat is dan je contact, maar hier staan mensen echt open voor elkaar. Je mag jezelf zijn zonder alcohol en sigaretten en je houdt al je energie bij je. Ik sta morgenochtend weer fris op, dat is toch mooi?”

Na het dessert, chocoladetaart van onbewerkte chocola, gaat de grote tafel aan de kant en zet de dj de volumeknop omhoog.

Langzaam maar zeker druppelt er meer publiek binnen en wagen de eerste gasten zich op de dansvloer.

De bezoekers variëren in leeftijd, maar ze hebben, volgens Van de Sterren, een ding gemeen: „Ze komen hier allemaal omdat ze op zoek zijn naar iets nieuws, een plek waar ze kunnen uitgaan en toch helder blijven.”

De duurzame Dance Club in Rotterdam pakt het groter aan. De club biedt ruimte aan honderden feestgangers en hier wordt wel alcohol geschonken; biologische drank in afbreekbare bekers.

Het idee is er niet de bezoekers gezond te houden, maar het milieu. Het verantwoorde feest vindt vanavond onder de naam ’The critical mass’ voor het eerst plaats, in de Rotterdamse club off-corso.

„Eigenlijk presenteren we nu alleen het concept, er moet nog veel worden uitgewerkt, maar de toekomst ziet er veelbelovend uit”, zegt Stef van Dongen, oprichter van stichting Enviu, die het feest organiseert.

„Wij willen laten zien dat het mogelijk is iets leuks neer te zetten dat zowel duurzaam is als financieel interessant.”

Het plan voor Enviu, een stichting die duurzaam ondernemerschap stimuleert, ontstond een paar jaar geleden, vertelt Van Dongen. „Ik hou van reizen en ben veel in ontwikkelingslanden geweest. Daar zie je de effecten van onze levensstijl in het westen: vervuiling, grote armoede en zieke mensen die met onze troep zitten opgescheept. Dat maakte indruk. Ik ben bedrijfskundige, maar heb op een gegeven moment mijn baan opgezegd om Enviu op te zetten, mijn ondernemersmentaliteit te koppelen aan mijn geitewollensokken mentaliteit.”

Enviu besloot samen met het duurzame architectenbureau Döll een concept te ontwikkelen voor een verantwoorde clubavond. Tientallen jongeren meldden zich vrijwillig om mee te denken en een aantal van hen schreef het uiteindelijke plan: De dansvloer vangt de trillingen op van het dansende publiek en zet ze om in energie die gebruikt kan worden om de versterkers van stroom te voorzien. Wc’s worden doorgespoeld met regenwater en de wanden veranderen zonder energieverbruik van kleur als reactie op warmte.

Van Dongen: „Het was een diverse groep vrijwillgers; studenten bedrijfskunde, architecten, maar ook mensen van de kunstacademie, die hebben het vraagstuk allemaal vanuit hun eigen perspectief benaderd.”

Een club verbruikt per jaar ongeveer zeventig keer zoveel energie en water als een gemiddeld huishouden, zegt de organisator. „Kranen blijven stromen, niets wordt hergebruikt. Behalve dat het een belasting is voor het milieu, kost die verspilling de eigenaar meer geld dan nodig is. Daar spelen wij op in. Je zal sneller iets bereiken als mensen zien dat ze er zelf ook beter van worden. Onze manieren om energie te recyclen blijken rendabel, we krijgen van over de hele wereld aanvragen en geven verschillende clubeigenaren al advies over hoe zij hun club duurzamer kunnen maken. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk clubs ons concept implementeren. Neem bijvoorbeeld flyers: al dat verspilde papier. Wij hebben T-shirts ontworpen met kleine lampjes waarin je verschillende teksten kan programmeren. Die kan je dus blijven gebruiken, je flyert gewoon door mensen met die shirts rond te laten lopen. De gemeente subsidieert ons, die ziet het helemaal zitten.”

Nog niet alle ideeën zijn vanavond te zien, maar Enviu werkt alvast aan de bewustwording van de bezoekers. Op het toilet wordt getoond hoeveel water er is gebruikt, je kan je ecologische footprint laten maken en het eten dat geserveerd wordt is tweedehands, gekregen van driesterren restaurants. Van Dongen: „Het blijft natuurlijk gewoon een leuke dansavond, dus we zorgen ervoor dat het niet moralistisch wordt. Onze droom is om dansclubs energieneutraal te maken, dat alles wat erin wordt gestopt erin blijft. Dit is de toekomst. De jeugd wil het graag, de overheid moet wel, clubs besparen er geld mee. Over een paar jaar is dit de norm.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden