Het 'nieuwe roken' net zo effectief als nicotinepleister

Een elektronische sigaret. Beeld afp
Een elektronische sigaret.Beeld afp

De elektronische sigaret is volgens onderzoekers net zo'n effectief hulpmiddel bij het stoppen met roken als een nicotinepleister. Dat blijkt uit een onderzoek van de Auckland Universiteit in Nieuw-Zeeland. Of de e-sigaret straks net als nicotinepleisters onder de medicijnenwet valt, blijft nog even de vraag. In oktober besluit het Europees Parlement of  e-sigaretten als medicijn moeten worden geregistreerd.

De onderzoekers volgden 657 mensen die wilden stoppen met roken. Na zes maanden bleek één op de twintig rokers zijn doel bereikt te hebben. De elektronische sigaret scoorde als hulpmiddel iets beter dan de nicotinepleister, maar het verschil tussen deze twee groepen was statistisch gezien niet significant.

Daarom concluderen de onderzoekers dat e-sigaretten en nicotinepleisters tot vergelijkbare resultaten leiden. Gebruikers van de e-sigaret die er niet in slaagden om te stoppen met roken en alsnog terugvielen op gewone sigaretten, rookten over het algemeen minder sigaretten dan ex-gebruikers van nicotinepleisters.

Onderzoek naar lange termijneffecten
Elektronische sigaretten zijn minder schadelijk dan gewone sigaretten. Er treedt geen verbranding op en de vele schadelijke chemicaliën in tabaksbladeren, waaronder teer en koolmonoxide, krijg je niet binnen.

Maar, de stoom van een e-sigaret is wel degelijk schadelijk voor je longen. Niet alleen blijven de nadelige effecten van nicotine gewoon van kracht, je krijgt ook kankerverwekkende stoffen zoals propyleen, glycol en glycerine binnen.

Er is tot nu toe nog geen onderzoek gedaan naar de lange termijneffecten van e-roken. Dat is hoognodig, vindt onderzoeker Chris Bullen. "Gezien de toenemende populariteit van deze apparaten en de bijbehorende onzekerheid en inconsistentie op het gebied van regelgeving, zijn grotere, langere termijnonderzoeken dringend nodig", vertelt Bullen in een persbericht. Dan kan pas echt worden vastgesteld of deze apparaten effectieve hulpmiddelen zijn bij het stoppen met roken.

Genotsmiddel of geneesmiddel?
Peter Hajek, directeur van de Tobacco Dependence Research Unit aan de Queen Mary University of London, is enthousiast over het onderzoek. "E-sigaretten zijn voor veel rokers aantrekkelijker dan nicotinepleisters, en zijn in veel landen verkrijgbaar zonder de restricties die bij geneesmiddelen horen." Hij legt aan de BBC uit dat die restricties wel gelden voor bijvoorbeeld nicotinevervangende therapie of de betrokkenheid van gezondheidswerkers.

Dat zou binnenkort kunnen veranderen. In oktober vergadert het Europees Parlement over de vraag of de elektronische sigaret een veilig alternatief biedt voor de kankerverwekkende sigaret uit een pakje of als medicijn moet worden beschouwd.

De meningen over de e-sigaret zijn verdeeld. Voorstanders vinden het een vreemd idee dat de e-sigaret straks bij de apotheek in schappen zou komen te liggen. Ze vinden het raar dat je de gewone, ongezondere, sigaret overal kan krijgen, maar een doktersbriefje nodig zou hebben voor de e-sigaret.

E-sigaret neemt toe in populariteit
Anderen vinden het geen slecht idee. Bart Smals, apotheker en bestuurslid van de KNMP (Nederlandse beroeps- en brancheorganisatie van apothekers), zei onlangs tegen BNR: "Een apotheek is er in principe om dingen te verkopen waar je beter van wordt. Zo'n e-sigaret is niet bedoeld om er beter van te worden, want de nicotine die er in zit is gewoon giftig. Van de andere kant: als we in het kader van de volksgezondheid kunnen helpen mensen van het roken af te helpen, dan zullen we dat altijd proberen."

Tegenstanders van de e-sigaret zijn bang dat de stap om te gaan roken juist kleiner wordt door elektronische sigaretten. Uit een onderzoek van het Centers for Disease Control (CDC) blijkt dat gebruik van e-sigaretten op middelbare scholen in de VS in een jaar tijd verdubbeld is. "Nicotine is een zeer verslavende drug", zegt CDC directeur Tom Frieden in een persbericht. "Veel tieners die beginnen met e-sigaretten worstelen misschien de rest van hun leven met een verslaving aan nicotine en conventionele sigaretten."

Volgens cijfers van Euromonitor International bedraagt de wereldwijde markt van elektronische sigaretten twee miljard dollar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden