Het nieuwe Rijksmuseum maakt van Amsterdam weer een wereldstad

Het is af! Ook de meest doorgewinterde, kritische kunstkenner valt de mond open bij de rondgang door het vernieuwde Rijksmuseum. De kritische noten die anders vanzelf komen, blijven uit. Misschien dat dat ene schilderij iets meer ruimte had kunnen krijgen, maar ach, nee, het is eigenlijk ook logisch dat het juist hier hangt. Helemaal goed!

Je zou bijna vergeten dat er een lange, lange periode van verbouwing aan vooraf is gegaan. Tien jaar was het Rijksmuseum dicht. Het heeft Amsterdam geen goed gedaan, ook al omdat de langdurige verbouwing van het Rijks samenviel met andere ingrijpende werkzaamheden, zoals de verbouw van het Stedelijk en het Scheepvaartmuseum, en de openliggende ader van de nieuwe metrolijn.

De stad heeft de afgelopen tien jaar weinig gelijkenis vertoond met de toeristenfolders waarin zij werd aangeprezen. De toeristen zijn blijven komen, maar of ze helemaal tevreden weer huiswaarts zijn gegaan, is zeer de vraag.

Die te lange periode van te veel verbouwingen had voorkomen moeten worden, hoe dan ook. Maar hij kan nu worden afgesloten. Niet alle werkzaamheden zijn afgerond, bouwputten zullen er in een grote stad altijd zijn, maar de heropening van het Rijksmuseum markeert wel een keerpunt: Amsterdam is weer een topbestemming voor iedereen die van kunst en geschiedenis houdt, van polders, kaas, Hollandse luchten, en een joint op zijn tijd.

Terug naar binnen. Het heropende Rijksmuseum oogst lof van de kunstcritici. Niet alleen omdat het gebouw is hersteld in de glorie die architect Pierre Cuypers zijn creatie in de negentiende eeuw meegaf. Maar ook door de manier waarop de tentoonstelling is ingericht, met een intelligente combinatie van kunst en geschiedenis, een chronologische ordening, en de ruimte voor moderne en hedendaagse kunst.

Het Rijksmuseum is daarmee niet alleen herrezen als toeristische trekpleister, maar heeft ook zijn functie als nationaal museum verstevigd. Het Rijksmuseum staat er niet alleen voor de Amerikanen en Chinezen, die weer in groten getale zullen komen, maar ook voor de kinderen van groep acht.

Er moet nog maar één ding gebeuren: de fietsonderdoorgang moet worden gesloten. Die is de vogelpoep op een stralende voorruit.

Het besluit van de Amsterdamse gemeenteraad om de fietsroute open te houden, wekte al verbazing toen het genomen werd. En nu het Rijks weer open is, wordt duidelijk dat die beslissing ronduit dom was. Het is nog niet te laat om te keren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden