Het nieuwe Nieuwspoort wil minder landerige pr-figuren

Redactie: Nicole Besselink, Wilfried van der Bles, Bart Zuidervaart

Er was een minister die, meestal 's nachts rond een uur of drie, van het telefoontoestel achter de bar van Nieuwspoort gebruikmaakte, om even naar huis te bellen. Het toestel stond in een kastje en de man stak, om het lawaai van de bar buiten te sluiten, zijn hoofd in dat kastje. Na een half uur vroeg iemand zich af waarom de minister zo lang stond te bellen. Op den duur besteedde niemand er meer aandacht aan. Iedereen wist toen dat Jan Pronk een grootmeester was in het staande slapen."

De anekdote, afkomstig van een voormalig ANP-journalist, is opgetekend in 'Nieuwspoort Centraal', een boek dat verscheen in 2002 ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van het internationaal perscentrum in Den Haag. Dat Pronk in dit verhaal een hoofdrol speelde is geen toeval. Nieuwspoort stond bekend als een links bolwerk, een veredeld café waar voornamelijk PvdA'ers zich tegoed deden aan bitterballen, blokjes kaas en vooral veel drank.

In 2009 raakte toenmalig PVV-Kamerlid Hero Brinkman in opspraak nadat hij zich aan de toog bij Nieuwspoort ernstig had misdragen. Hij zou een barman hebben bedreigd die hem, laat op de avond, geen drank meer wilde schenken. Brinkman verontschuldigde zich naderhand en zei een drankprobleem te hebben. PVV-leider Wilders greep de affaire aan om eens ouderwets uit te halen naar die 'verschrikkelijke journalisten' in die 'verschrikkelijke' sociëteit van Nieuwspoort. Daar, in die linkse tent, "zitten niet onze vrienden."

Terrassen

Je kunt merken dat Wilders nooit in de sociëteit komt, want een links bolwerk is Nieuwspoort allang niet meer. PvdA-politici zijn een zeldzaamheid. VVD'ers komen er nog wel eens, CDA'ers ook, en af en toe een D66'er. Het houdt niet over. De tijden dat politici tijdens schorsingen van debatten of na afloop van een slopende Kamerdag afzakten naar Nieuwspoort, zijn voorbij. Het beeld van een bruisende sociëteit, waar journalisten, Kamerleden en bewindslieden grootse geheimen uitwisselen, is een lang gekoesterde mythe. Wie de laatste jaren op een zonnige dag Nieuwspoort binnenstapte, trof een vrijwel verlaten etablissement aan. De terrassen op het nabijgelegen Plein zijn een veel aantrekkelijker plek voor goede gesprekken.

Nieuwspoort kampt met het probleem dat het gebouw wordt platgelopen door steeds meer voorlichters, woordvoerders van deze of gene, lobbyisten en aanverwante beroepsgroepen. Er zijn prettiger omgevingen denkbaar.

Nieuw Nieuwspoort

Het bestuur van Nieuwspoort hoopt nu het tij te keren. Het hele gebouw (sociëteit plus zalen) is deze zomer met stoom en kokend water opgeknapt. Het is onherkenbaar veranderd. Nieuwspoort oogt transparanter en ruimer, maar blijft voor de passanten buiten een gesloten en wat geheimzinnig bolwerk.

De sociëteit en het restaurant zijn, anders dan voorheen, strikt gescheiden. Daar is een reden voor: de sociëteit is nu slechts toegankelijk voor leden. Introducés mogen alleen in het restaurant komen. De bestuursvoorzitter van Nieuwspoort gaf vorige week in de Volkskrant als verklaring: "Ik heb vaak van politici gehoord dat ze het aapjes kijken beu waren."

Nieuwspoort moet weer een geliefd toevluchtsoord voor de Binnenhof-bewoners worden, indachtig de woorden die voormalig minister van defensie Henk Vredeling, die niet vies was van een glaasje, liet noteren in het boek 'Nieuwspoort Centraal': "Ik ken geen katteriger gevoel dan 's avonds de sociëteit binnen te komen in de hoop een volle bak aan te treffen om te ontdekken dat er slechts een landerige pr-figuur aan de bar zit met een vervelend verhaal tegen de ober, waarin hij je ook nog betrekt. Op zo'n avond kom je niet aan je gerief."

Zij bleven komen

1.Lutz Jacobi

2.Roland van Vliet

3.Mona Keijzer

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden