Het nieuwe Liedboek wordt uitgeprobeerd in lotushouding

Reportage Festival viert nieuwe protestantse muziekcanon

MONNICKENDAM - De geur van wierook trekt door de yogastudio van Simone Rietveld uit Monnickendam. Een portretfoto van de Dalai Lama kijkt met een mysterieus glimlachje naar de mannen en vrouwen die op ronde kussentjes voor haar zitten. Een van hen is Hendrik Jan van de Vliert. "Ik heb dit nog nooit gedaan", fluistert hij. Geconcentreerd doet hij wat Rietveld opdraagt: "Sluit zachtjes de ogen. Laat de schouders los. Geef je over aan de houding."

Je verwacht het niet. Maar Rietveld, yogadocente en mantrazangeres, geeft les aan protestantse zangliefhebbers. Met duizenden overspoelden gelovige zangfanaten zaterdag het havenstadje Monnickendam. Met bussen uit heel Nederland en zelfs België kwamen ze bijeen voor een 'liedboekfestival', speciaal voor de introductie van het nieuwe Liedboek voor de Kerken.

Op elke denkbare manier stonden de liedliefhebbers stil bij de bundel, die bedoeld is als nieuwe canon van de protestantse religieuze muziek. Uiteraard was er massale samenzang - het gebruikelijke werk met grote orgels en loftrompetten. Maar ook spoedden de bezoekers zich van de ene naar de andere workshop, met namen als 'het dansende liedboek', 'De geuren van het liedboek' en 'yoga en het liedboek'.

In de serene yogaruimte heft Hendrik Jan van de Vliert zijn armen intussen langzaam omhoog. Ook draait hij zijn romp zachtjes heen en weer. "De combinatie liedboek en yoga zou ik zelf nooit bedacht hebben", zegt Van de Vliert, die vanuit het Overijsselse Rijssen naar het Noord-Hollandse stadje is gekomen. "Het liedboek associeer ik met kerkdiensten, yoga met meditatie."

Om te laten zien dat het tóch bij elkaar past, pakt de docente er een gitaar bij. Ze zingt: "Bron van het zijnde, groot zijt Gij: eeuwig oneindig, en zo nabij." De bezoekers vallen haar al snel bij. De nieuwe melodie klinkt nog een beetje onwennig, in het begin zelfs beverig. Een enkeling tuurt naar de tekst.

Voor Hendrik Jan van de Vliert is het een aangename kennismaking met de Oosterse meditatie. "Ik kan me best voorstellen dat sommigen zeggen: yoga past niet bij het christendom. Maar ik vind: God ervaren is een zoektocht. Ontspanningsoefeningen kunnen daarbij ook een rol spelen." Toch aarzelt hij om vaker in lotushouding plaats te nemen. "Te complex. Ik kan er niet echt bij ontspannen."

Na een half uur is het voorbij. De meeste gasten - vooral vrouwen in fleurige kleding - vertrekken met een glimlach, helemaal klaar voor het volgende zangavontuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden