Het nieuwe liedboek krijgt geen instaptarief

null Beeld anp
Beeld anp

In de particuliere verkoop doet het nieuwe liedboek voor protestantse kerken het goed: tussen juni en eind december ging het 220 duizend keer over de toonbank. Maar wat als de kerk het nieuwe repertoire te duur vindt?

Robin de Wever

Het nieuwe Liedboek werd vorig jaar door veel protestanten warm onthaald. Zijn voorganger, het boek met de rode kaft uit 1973, bood alleen klassieke kerkliederen en leunde sterk op orgelbegeleiding. De nieuwe bundel bevat wereldmuziek, een aantal stukken voor jongeren en praisenummers: repertoire uit evangelische kerken.

De eerste verkoopcijfers bewijzen dat protestanten niet bang zijn voor nieuwe muziek. Maar gaat dat repertoire ook massaal klinken in de kerken? Bestuurslid Freddy Gerkema van de Interkerkelijke Stichting voor het Kerklied (ISK) ziet nog een grote beer op de weg: de prijs. In het tijdschrift Opbouw van de Nederlands Gereformeerde Kerken stelt hij deze week dat kerken en scholen wel erg veel geld kwijt zijn als ze de liedteksten willen tonen met een beamer.

'Beperkt gebruik is te duur'
Een kerk die gemiddeld 100 tot 150 zielen trekt, betaalt jaarlijks 350 euro aan licentiekosten. Daaruit betaalt de uitgever de auteursrechten en de onkosten voor het onderhouden van de website. Groeit de kerk tot 250 bezoekers, dan moet de gemeente 550 euro neertellen.

Volgens Gerkema, die in zijn Nederlands-Gereformeerde kerk in Amersfoort-Noord ook uit andere bundels zingt, is 'beperkt gebruik' daardoor te duur. Kerken die een beamer gebruiken, kunnen niet voorzichtig overstappen of slechts een deel van de liturgie uit de nieuwe bundel zingen. Amersfoort-Noord zal de bundel links laten liggen als er geen regeling voor beperkt gebruik komt. Een kerk in Apeldoorn ging hem al voor.

'Je kunt ook niet zeggen: doe mij maar een paar liederen'
ISK-voorzitter Klaas Holwerda vindt die kritiek niet steekhoudend. Kerken die de liedteksten projecteren op een beamerscherm moeten alles afnemen of niets, laat hij desgevraagd weten.

Holwerda: 'De acht kerkgenootschappen hebben heel bewust gekozen voor deze selectie. Ze geeft blijk van de breedte van de kerkelijke liedtraditie. Je kunt bij het kopen van de papieren bundel ook niet zeggen: doe mij maar een boek met een paar liederen. Als je gaat selecteren, misken je de veelkleurigheid van de complete bundel.'

Geen enkele gemeente zal alle liederen zingen, verwacht Holwerda. 'Maar als je zelf een selectie maakt, sluit je bepaalde nummers op voorhand uit. Terwijl die op termijn misschien juist wél interessant zijn.'

null Beeld ISK
Beeld ISK
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden