Het nieuwe leven na Zweinstein

interview | Zijn jeugd bracht hij door als Harry Potter, nu speelt Daniel Radcliffe liefst bevrijdende rollen. En hij schrijft een script: over de filmwereld.

Daniel Radcliffe (25) speelde tien jaar lang tovenaarsleerling Harry Potter. Afgelopen maandag was de Britse steracteur even in de hoofdstad om de Nederlandse première bij te wonen van 'What If', zijn eerste romantische komedie. "Ik wil op dit moment liefst zo veel mogelijk filmgenres uitproberen", vertelt de acteur, die met volle teugen van zijn nieuw verworven vrijheid lijkt te genieten.

Op zijn elfde stond Radcliffe al op de set van de eerste Potter-film 'Harry Potter and the Philosopher's Stone'. Op zijn eenentwintigste maakte hij zijn laatste avontuur 'Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2', een film met een spannende finale op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Er verschenen in totaal acht films die een wereldwijd fenomeen werden, en met een opbrengst van 7,7 miljard dollar uitgroeiden tot de succesvolste filmfranchise. Radcliffe werd prompt het rijkste jongetje van het Verenigd Koninkrijk; hij streefde prins Harry met gemak voorbij.

De jonge acteur dacht wel altijd dat schrijfster J.K. Rowling de tovenaarsleerling aan het slot van de boekenreeks zou laten sterven. Dit vanwege een voorspelling van Potters aartsvijand Lord Voldemort en - eerlijk is eerlijk - het zou Radcliffe ook niet geheel onwelgevallig zijn geweest.

Maar zoveel duidelijkheid kwam er niet. Radcliffe schrok zich zelfs een hoedje toen Rowling deze zomer opeens een kort verhaal publiceerde met een grijzende Harry Potter. De acteur liet meteen weten voorlopig niet aan een verfilming te willen denken en zei zichzelf ook veel te jong te vinden om een 34-jarige Harry Potter te spelen.

"Dit voor het geval er iemand op een idee zou komen", zegt Radcliffe die de afgelopen jaren zijn best deed om van het Potter-etiket af te komen. Zo veroorzaakte hij nogal wat opschudding door in het toneelstuk 'Equus' naakt op de planken te verschijnen. En vorig jaar speelde hij nog Beat-dichter Allen Ginsberg, die van de seks, drugs en rock 'n roll. Radcliffe zocht duidelijk naar bevrijdende rollen, om tijdens de première van de Ginsberg-biopic 'Kill Your Darlings' toch weer door hordes gillende Potter-fans te worden belaagd.

Door de Potter-films, die over een periode van tien jaar werden gemaakt, zien we u in zekere zin voor onze ogen opgroeien. Hoe is dat, volwassen worden voor het oog van de camera, de media, een wereldwijd publiek?

"Het is moeilijk om precies te omschrijven hoe dat voelt. Het mes snijdt denk ik aan twee kanten. Op sommige dagen is het allemaal even prachtig en plezierig, omdat mensen zo'n unieke relatie met je hebben. Uit de reacties weet ik dat Harry Potter een centrale rol speelt in de jeugd van veel mensen. Maar het kan ook overweldigend zijn, en zorgelijk, vooral als je merkt dat mensen bepaalde verwachtingen van je hebben. Als ik mensen ontmoet, denken

ze me vaak al te kennen, maar ze verwarren me dan met de rol die ik speel."

U bewandelt met de romantische komedie een nieuw pad.

"Ik heb nu de vrijheid om verschillende projecten te ontwikkelen. Met een Potter-film was ik elf maanden per jaar bezig. Er was nauwelijks tijd voor iets anders. Ik kreeg geen les op school. Leraren kwam naar de set. Harry Potter was eigenlijk mijn educatie, en nu ga ik de wijde wereld in. Als het ware. Ik hoop vooral mezelf niet te veel te herhalen. Dat is wel een doel geworden. Mocht ik bijvoorbeeld nog een keer een romantische komedie maken - mijn favoriete romcom is 'Arthur' met Dudley Moore - dan hoop ik dat hij wezenlijk anders is. Ooit wil ik ook regisseren, maar ik heb de tijd, dat hoeft niet nu meteen."

U bent inmiddels ook aan het schrijven?

"Ja, als acteur ben je natuurlijk creatief, maar je kleurt wel altijd binnen de lijntjes van de schrijver en de regisseur. Als schrijver kun je met je eigen verhalen aan de slag, en ik ervaar dat als zeer bevrijdend. Het script waaraan ik werk, gaat over de filmindustrie. Het is moeilijk, want ik heb in een film nog nooit een accurate weergave van een filmset gezien. In films over de filmwereld is men altijd erg druk met 'inside jokes' en zo. Ze laten niet zien hoe het er op een filmset écht aan toegaat."

Veel films over de filmwereld zijn nogal cynisch. Laatst nog 'Maps to the Stars' van David Cronenberg.

"Er is in de filmindustrie wel het een en ander om cynisch over te zijn, maar dat is niet mijn uitgangspunt. Het gaat om iemand die heel opportunistisch is, en elke kans grijpt om zijn status te verhogen. Het moet grappig worden. Liefde, hoop en optimisme zijn mijn drijfveren. Het wordt een liefdesbrief aan de filmindustrie die mijn leven betekenis gaf, een ode aan de filmset waar ik op jonge leeftijd terechtkwam, en een knipoog naar de filmcrew waarmee ik opgroeide."

'What If' draait vanaf morgen in de bioscoop, tegelijk met de lancering van de Nationale Filmdagen, een initiatief van het bioscoopbedrijf, waardoor bezoekers voor slechts 5 euro naar de bioscoop en het filmtheater kunnen.

'Ik heb in een film nog nooit een accurate weergave van een filmset gezien'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden