Het nieuwe huis kan zeker tegen een stootje

reportage Nam betaalt mee aan eerste aardbevingsbestendige woning in Groningen

In februari stond Arie Benters (48) in de keuken van zijn boerderij en hoorde hij de stenen van de muren over elkaar heen schuiven. Aardbeving. Niet ongewoon de laatste jaren in Groningen. De kopjes rammelden in de kast. Buiten, onder de ramen in het gras lagen korreltjes cement dat tussen de stenen weg was gevallen.

Nu staan er twintig meter naast de boerderij, aan de rand van een maïsveld, vier houten hekjes in de grond. Een heimachine stampt rondom palen de grond in. Het trilt in de boerderij, de houten vloer schokt. Arie Benters bouwt een nieuw huis, in zijn achtertuin. Aardbevingsbestendig. Het eerste huis in Nederland volgens de richtlijnen van de Nam. Benters wilde niet langer wachten tot er misschien iets ergs zou gebeuren. "Straks lig ik onder mijn eigen voorgevel. Als mijn huis omvalt, wie is er dan aansprakelijk?"

Onder de rivier de Eems ligt tussen de weilanden het Groningse dorp Meedhuizen. Hier staat de boerderij van Benters, gebouwd rond 1895. Hij is er opgegroeid, zijn ouders hadden er een melkveehouderij die hij heeft overgenomen. Binnenkort laat hij het woonhuis afbreken. Op de voorgevel zijn tussen de rode bakstenen dikke scheuren te zien. Benters vingers passen er gemakkelijk in. Een houten stut biedt enige extra stabiliteit.

De Nam heeft richtlijnen opgesteld voor het bouwen van nieuwe, aardbevingsbestendige huizen. In ruil daarvoor betaalt de Nam 10 procent van de bouwkosten. Aardbevingsbestendig bouwen is voor het gasbedrijf uiteindelijk ook voordelig, omdat het momenteel de schade aan huizen vergoedt.

Het nieuwe huis in de tuin wordt als een soort doos gebouwd. De binnenwanden worden bevestigd aan de muren, dat is het stevigst, zegt Sander van Rootselaar van de Nam. De wanden zijn van hout, dat is licht en flexibel. Baksteen is star, waardoor het gemakkelijk scheurt. En onder het huis komt een massieve fundering, dus geen kruipruimte, om zo genoeg draagvlak en stabiliteit te creëren.

Het halve dorp is uitgelopen om te komen kijken. 'Moi', knikken ze naar elkaar, kijken waarderend naar het grasveld met de vier hekjes. Ze maken zich zorgen. Maar zo erg als het bij Arie Benters is, is het bij hen gelukkig nog niet. "Ik heb veel geluk", zegt Jan Kuiper (50). "Ik ken mensen in de buurt die net de scheuren in de keuken hebben laten herstellen. Maar de eerste scheurtjes zitten er alweer in na enkele lichte aardbevingen. Niet iedereen heeft het geld om een nieuw huis te bekostigen, ook niet met de 10 procent die de Nam subsidieert."

In december moet het nieuwe huis af zijn. Dan kan de rust terugkeren op het Groninger land. Zoveel drukte is de oude boerderij en zijn bewoners niet gewend. De weg terug slingert langs Sidderburen, Slochteren. Getroffen gebieden. Van achter de bocht is de boerderij nog net te zien, zwaar leunend tegen de houten balken vooraan.

undefined

Bevingen in cijfers

Van 1993 tot 2012: 1100 meldingen van schade door aardbevingen.

Van 2012 tot nu: 45.000 meldingen van schade door aardbevingen.

Deze week zijn er 348 meldingen geweest van schade door aardbevingen.

Sinds begin dit jaar zijn er in Groningen zes aardbevingen geweest met de kracht van 2.0 of hoger op de schaal van Richter.

De meest getroffen gebieden sinds 2012 zijn Slochteren en Loppersum.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden