Het nette pak is weer in
Het nette pak is weer in, maar wel met het overhemd uit de broek.
Trendwatchers hebben al een tijdje de 'metroseksueel' in het vizier -een 'nieuwe man' met aandacht voor lijf, huid en haar. Confectiemerken zijn dolblij met deze doelgroep en omschrijven hem als 'modebewust, optimistisch, zelfverzekerd en ruimdenkend; hij beschikt over een kosmopolitische, moderne instelling en is gek op reizen.' Volgens de trendwatchers wil zo'n zelfbewuste man zijn kleding graag persoonlijker maken, maar niet te veel opvallen. De items moeten vooral vertrouwd zijn; de uitbundige catwalkmode gaat 'm te ver.
Eigenlijk is de nieuwe man een conservatievelling die iets verrassends wil. En daarom is de huidige mode geknipt voor hem. De behoudzucht druipt van de overbekende basiskledingstukken af: broek, overhemd, colbertje en trui hebben geen opmerkelijke veranderingen ondergaan. Het nieuwe en verrassende zit in de onorthodoxe combinaties: een degelijk streepoverhemd (uit de broek laten hangen) met daaroverheen een kleurige sportieve capuchon-sweater, afgemaakt met een ouderwets, slank gesneden, grijs colbert, versierd met een clubembleem. Of een T-shirt met een knetterende tekst gecombineerd met een losvallend gilet en een dik gebreid kabelvest. Oubollige stoffen zoals tweed, visgraat en ruitmotieven ogen ineens nieuwerwets door een vestje of shawl in een felle accentkleur of een grappig dessin toe te voegen. Het nieuwe mix-manbeeld is compleet met een traditioneel herenhoedje, gezellige ijsmuts of klassieke pet.
Een uitstekende illustratie van deze 'nieuwe man' is acteur Michiel Huisman (23). Hij werd onlangs door het blad Esquire verkozen tot de bestgeklede man van het jaar 2004. Huisman had overigens geen idee waarom de keuze op hem viel: ,,Misschien vanwege dat geleende witte pak waarmee ik in alle bladen stond? Ik hou me helemaal niet zo met kleding bezig. Wat ik tijdens die uitreiking droeg hebben anderen voor me bij elkaar gezocht.'' De jury die hem deze eretitel verleende, vindt dat Huisman casual jeans feilloos weet te combineren met fraaie kleding van bekende designers. En hij ziet kans 'dat allemaal met een grote authenticiteit te dragen. Stijlvol, zonder dat het al te nadrukkelijk bedacht lijkt.'
Vrijwel alle confectiemerken volgen de trend en hebben ineens traditionele jasjes of pakken in hun collecties die goed mengen met losse mix-kledingonderdelen. Het hippe Nederlandse merk G-sus brengt plotseling colberts met een subtiel krijtstreepje, strakke overhemden en polo shirts. Mexx presenteert herenpakken van niet-kreukend stretchtmateriaal die 'een modieus slank silhouet creëren'. En De Bijenkorf opende onlangs de afdeling 'De Nieuwe Mannenwereld' met trendy designermode en lifestyle hebbedingen. Maar ook traditionele pakken krijgen er veel aandacht. Want ondanks de verrassende mix-mogelijkheden van de nieuwe mannenmode willen veel mannen gewoon een goed pak.
Maar wat is een goed, modieus pak? Mannen in een double breasted jasje vallen momenteel buiten het modebeeld. Volgens enkele verkopers is er nog steeds vraag naar, maar die is marginaal. Ralph Lauren en Armani proberen zo'n jasje elk seizoen opnieuw te promoten, maar het wil niet aanslaan. Begrijpelijk, want het kleedt minder fraai af dan een gewoon colbert. Een jasje van nu sluit middenvoor met liefst twee, eventueel drie knoopjes. De broek moet glad aansluiten bij de buik (flatfront) en heeft hooguit één klein bandplooitje. Bij een bandplooibroek hoort een omslag bij de pijp, bij een flatfront niet. Het heftige, schuin gestreepte, Pim Fortuyn-overhemd met het superhoge 3-knoops-boord heeft afgedaan. We gaan terug naar het klassieke boord met een hoogte van 4 tot 4,5 centimeter. De brede krijtstrepen zijn uit de pakken verdwenen, de hemden zijn rustiger van kleur en de voornamelijk unikleurige dassen zijn minder vol geknoopt. Het gilet doet het vooral goed bij de speelse mixrichting. Bij het formele pak is het momenteel geen item.
Het Amerikaanse merk Harvey Lewis en het oer-Hollandse Suit Supply verkopen in diverse winkels in Nederland zowel confectiepakken als maatkleding. Harvey Lewis komt op verzoek zelfs met een rijdende showroom naar bedrijven, verenigingen of evenementen om besloten maatsessies te doen. Ook via internet zijn maatpakken te bestellen. En maatkleding blijkt niet onevenredig veel duurder dan een confectiepak. Bij C en A, WE en Mexx kost een herenpak rondom de 200 euro. Het goedkoopste maatpak bij Harvey Lewis en op internet kost net geen 400 euro. Hans Wijnen, shopmanager van de Amsterdamse vestiging van Suit Sypply: ,,Bij ons heb je al een maatpak voor 350 euro, maar we hebben ze ook van 1400 euro, hoor. En een confectiepak zit bij ons tussen de 189 en 289 euro.'' Suit Supply is in 5 jaar uitgegroeid tot een belangrijke 'prijsvechter-met-stijl'. Zij kan de prijzen laag houden doordat ze de ontwerpen en de productie van de confectie- en de maatpakken zelf in handen heeft en alle tussenschijven ontbreken.
Een opmeetsessie voor een maatpak neemt slechts een klein uur in beslag. Het maatnemen gebeurt handmatig (Suit Supply) of met een zogenaamde body scan (Harvey Lewis), een soort 'röntgenapparaat'. Vervolgens worden speciale wensen genoteerd en stofkeuze en snit bepaald. Na een week of zes volgt de afpassessie. Hoe kies je uit het enorme aanbod een stof en snit? Wijnen: ,,Samen met de klant bespreken we voor welke gelegenheid het pak bedoeld is; moet hij ermee fietsen, auto rijden, trekt hij op zijn werk meteen zijn jasje uit, hoe is zijn lichaamsbouw? En we proberen natuurlijk achter zijn smaak te komen. Over het algemeen zijn we er vrij snel uit.''
Suit Supply werkt uitsluitend met Italiaanse en Engelse ateliers. Oprichter Fokke de Jong: ,,Ik wil het traditionele kleermakers ambacht proeven en zien in een pak. En dat kunnen die Italianen en Engelsen goed. Een Duits pak is op een industriële manier gemaakt en mist dat ambachtelijke.'' Hij pakt een confectiecolbert uit het rek, toornt de voering los en laat de binnenkant zien. ,,Kijk, bij andere confectiecolberts is het binnenwerk geplakt. Dat gaat op den duur bobbelen, bijvoorbeeld na een stomerijbeurt. Wij werken met een canvas binnenwerk, geven de revers en de kraag een speciale bewerking zodat ze mooi vallen en de voering krijgt extra ruimte. Dat maakt het tot een pak van een hoog niveau.'' Ze ogen opvallend vlot. Hoe dat kan? De Jong: ,,Dat komt door de schouderlijn. De meeste herencolberts hebben hoekige schouders, waardoor het bovenlijf een massief vierkant blok wordt. De schoudernaden van deze pakken zijn schuin naar achteren gelegd zodat ze de natuurlijke lichaamslijnen volgen.'' Maar er is meer. Ook de rond gesneden opening van de borstzak, de omhoog gerichte knip in de revers, de verhoogde mouwinzet en het ontbreken van de gebruikelijke forse schoudervullingen dragen bij aan de nieuwerwetse uitstraling. RTL-Boulevard royaltyverslaggever Peter van der Vorst behoort tot de cliëntèle van Suit Supply. Zijn pakken zijn vaak onverwacht van kleur of dessin. Van der Vorst presenteert doorgaans dasloos. Het Rotterdamse familiebedrijf Kool verzorgt de pakken van de meer formeel geklede televisiepersoonlijkheden zoals Andries Knevel, Frits Spits en Fons de Poel. Zij dragen altijd een das, meestal in een opvallende unikleur. Weerman Gerrit Hiemstra, een van de genomineerden voor de 'bestgeklede man' verkiezing, wordt bij zijn pakkenaanschaf bijgestaan door een styliste. Hij moet rekening houden met de specifieke 'bluescreen' achtergrond waarop de weerkaart wordt geprojecteerd. ,,Ik kan geen hard blauw overhemd of stropdas aan, want dan zou een deel van de weerkaart op mijn kleding terechtkomen.'' Hiemstra's pakken zijn eigendom van de NOS. Hij heeft een zestal 'dienst'-pakken en een fors arsenaal hemden en dassen die hij wisselend combineert. ,,Alleen mijn schoenen moet ik zelf betalen, want die komen niet in beeld.''