Het Nederlandse Kustpad kan het Pieterpad naar de kroon steken.

Zo, bezig met het Pieterpad? Wie geregeld met wandelschoenen over straatgaat, heeft deze vraag vast wel eens moeten aanhoren. Ongeacht waar je opdat moment loopt, tot in Holland en Utrecht toe. Wandelen staat voor veelmensen synoniem met Pieterpad, de wandelroute tussen Pieterburen inGroningen en de St. Pietersberg bij Maastricht.

Maar er is meer in Nederland, zoals nog minstens 20lange-afstand-wandelpaden, 16 streekpaden en honderden andere langere ofkortere routes. En er is - vanaf morgen - het Nederlands Kustpad.

Vanaf morgen? Niet helemaal. Al jarenlang loopt er een route langs dekust van Zeeland (Deltapad), Friesland (Friese Kustpad), Groningen (Wad-en wierdenpad) en de beide Hollanden (vroeger het Visserspad, nu hetHollandse Kustpad). Prima routes, leuke routeboekjes, maar je hebt niet hetgevoel dat je één aaneengesloten pad wandelt.

Dat kan vanaf morgen anders worden, als in zeven landen rond de Noordzeede internationale North Sea Trail dag wordt gevierd. In Bloemendaal wordtde aftrap gegeven van 'onze' North Sea Trail, het 725 km lange NoordzeeKustpad. Langs de hele kust lopen groepjes wandelaars een van de 40 etappesvan het pad en de Kilometervretercampagne begint voor individuelewandelaars die een jaar lang zoveel mogelijk kilometers langs het kustpadkunnen lopen en stempels verzamelen.

Rond het langste aaneengesloten wandelpad in Nederland worden komendjaar langs de kust activiteiten en arrangementen georganiseerd op sportiefen cultureel gebied en rond de thema's cultuuridentiteit en bezinning. Erzijn afspraken gemaakt met restauranthouders, musea en winkeliers.

Het is vooral het werk van Judith Ernst van Bureau Ecosouvenir om deNorth Sea Trail in Nederland te promoten bij wandelaars en ondernemers. Deaangesloten provincies willen graag dat het wandelpad in hun regioeconomische impulsen geeft. "Wij mikken niet alleen op de traditionelewandelaar, die bekend is met de lange-afstandroutes, maar ook op nieuwemensen", zegt Femke van Akker van de provincie Fryslân. Zij denkt aanjongeren, vrouwenclubjes, mensen die gaan wandelen om wat aan hun gewichtte doen, of lopers die kicken op het verzamelen van kilometers.

Judith Ernst benadrukt in haar contacten met ondernemers dat dewandelmarkt vooral ook buiten het hoogseizoen voordeel kan opleveren. Het'product wandelen' is zelfs in de winter lucratief.

De traditionele wandelaar, zegt zij, is over het algemeen gewend aanvrij sobere accommodatie. "Maar wij willen de ondernemers laten zien datde wandelmarkt ook anderen kan aantrekken. Nieuwe groepen met andere wensenen vragen. Niet alleen willen zij best eens wat meer uitgeven, maar ookwillen zij onderweg wel eens met andere dingen bezig zijn dan feiten enroutebeschrijvingen. De context waarin je loopt willen zij weten. Leuk omte lezen dat ergens een tweede Engelse oorlog heeft plaats gevonden, maarwat was daarmee? En daarnaast zijn zij bezig met identiteitsvragen: wiezijn wij, waar kom ik vandaan, waarom zijn we wie we zijn? Wat isüberhaupt de zin van alles? Veel wandelaars zijn bezig met een pelgrimageof hebben een sabbatical periode; die zoeken rust en ruimte. Daarvoor isdit kustpad, die zowel door de duinen als over de dijken en het strandvoert, heel geschikt."

Ernst wil het Kustpad ook een dimensie geven van stiltepad, een routewaar je op allerlei plaatsen (kerkjes, soefi-tempel, pelgrimsoorden enbedevaartsplaatsen, tempel voor de godin Nehalenia) de stilte kunt beleven."Maar ik denk ook aan andere plaatsen, zoals de Groningse molen Adriaan,waar je kunt logeren en de eigenares er ook van alles aan doet om de stiltegewaar te worden. 'Ga maar met je oren op het gras liggen', houdt zij haargasten voor. 'Dan kun je het horen groeien.' Daarnaast willen we er ookkunstenaars bij betrekken

Bovendien werkt Judith Ernst aan plannen voor een Holland Mystery Tour,een belevenisspel met allerlei nieuwe technologieën. Wat haar betreft maghet Kustpad het Pieterpad in populariteit naar de kroon steken. "HetKustpad heeft qua historie veel meer te bieden dan het Pieterpad. De kustis bepalend voor de geschiedenis van Nederland. Hier is de handelsgeestontstaan, voortgekomen uit de kusthandel. Hier liggen zoveel verschillendeverhalen."

Directeur Henk Dikker Hupkes van het Wandelplatform-LAW is blij met hetaaneengesloten Kustpad. "Ik geloof dat dit pad een goede toekomst tegemoetgaat. Het voert door zoveel verschillende landschappen, met polders enduinen. Het verhaal over de kust is bovendien zeer gevarieerd, met de zee-en kustvaart, de visserij, drenkelingen, vuurtorens, zeemansliederen enallerlei avonturen. Het feit dat men een verbinding wil maken tussenwandelen en zingeving, is prima. Elk middel is goed om aan wandelen eenhogere betekenis te geven. Uiteindelijk houdt wandelen ook meer in danalleen maar twee voeten voor elkaar zetten. Er is altijd al veel aandachtbesteed aan de beleving van natuur en cultuur en aan het eigene van hetlandschap. Het is dus niet nieuw. In de peripatetische school vanAristoteles werd al veel gewandeld, om maar te zwijgen over de bijbelsewandelverhalen."

Het Nederlandse Kustpad gaat deel uitmaken van een internationale route,maar zo ver als hier zijn ze in het buitenland nog lang niet. Eenrondwandeling om de Noordzee zal er ook niet gauw komen, denkt DikkerHupkes. "In de meeste landen moet men nog met het uitzetten van een routebeginnen. Maar al zou dat gebeuren, dan lijkt een pad van ruim 5000 km indit klimaat me niet succesvol. Ik houd wel van afwisselend weer, vooral inEngeland. Maar de meeste mensen zoeken liever de zon op."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden