Het Nederland dat we in google maps niet mogen zien

Beeld Mishka Henner

In google maps zie je veel, maar zeker niet alles. Overheidsgebouwen, militaire kazernes, maar ook koninklijke paleizen worden geblurd. Kunstenaar Mishka Henner, woonachtig in Manchester, maakte foto's van het 'verborgen' Nederlandse landschap. Zijn werken zijn momenteel te zien in Metroploitan Museum of Art in New York.

1. De Peel

Beeld Mishka Henner

Vroeger heette het Luchtmachtbasis De Peel, maar in 2012 werd deze voormalige Nederlandse vliegbasis omgedoopt tot Luitenant-generaal Bestkazerne. Helemaal afgeschreven is de kazerne op de grens van Brabant en Limburg niet. Het dient als reserve.

2. Het wapendepot van Staphorst

Beeld Miskha Henner

Dit munitiedepot herbergt de voorraad van de Landmacht. Andere munitiecomplexen staan in Veenhuizen en Coevorden.

3. Paleis Noordeinde in Den Haag

Beeld Mishka Henner

Het werkpaleis van onze koning, Willem-Alexander. Gelegen aan het Noordeinde in Den Haag.

4. Het NAVO-depot in Coevorden

Beeld Mishka Henner

In 1984 kwam er een groot Navo-depot in Coevorden, waar wapens, voertuigen en munitie werd opgeslagen. Er werkten zo'n 250 mensen. In 1999 is het depot opgeheven. De overgebleven gebouwen zijn nu in gebruik van het Nederlandse leger, voor opslag en onderhoud van materieel.


5. De NAVO-pijpleiding in Stokkum

Beeld Mishka Henner

Het 'Central Europe Pipeline System' is een netwerk van pijleidingen van de NAVO voor het transport van brandstoffen, voornamelijk kerosine. Het netwerk is 5120 kilometer lang en verbindt havens en raffinaderijen met verbruikspunten zoals luchthavens.

6. De Frederikkazerne, Den Haag

Beeld Mishka Henner

Op het terrein van de Frederikkazerne bevinden zich ook een aantal nieuwere gebouwen, waaronder het hoofdkwartier van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).

7. Artillerie Schietkamp bij 't Harde

Beeld Mishka Henner

Het Artillerie Schietkamp is een oefenterrein voor artilleriewapens van de Nederlandse krijgsmacht. De schietbaan ligt op de noordelijke Veluwe. Het terrein werd in de tweede helft van de negentiende eeuw aangelegd, omdat de bestaande schietbanen te kort werden voor de 'moderne' wapens.

8. Een onbekende plek in Noordwijk aan Zee

Beeld Mishka Henner

Noordwijk aan Zee staat te boek als aangename bestemming voor een dagje zee en strand, maar volgens de toerismebranche kun je er ook lekker 'shoppen en struinen' als het wat minder weer is. Wellicht verbergt deze vlek het vakantiehuisje van Carice van Houten of Gerard Joling?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden