Het mysterie van Eva en het verdwenen penisbot

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Feit: mannen en vrouwen hebben evenveel ribben. Feit: mannen hebben geen onverklaarbaar litteken aan de zijkant van hun lichaam. Feit: mensen hebben in tegenstelling tot veel andere soorten op onze planeet geen bot in hun penis.

De hypothese dat het bot waaruit Eva werd geschapen eigenlijk het verdwenen penisbot is werd al in 2001 gepubliceerd in een brief aan American Journal of Medical Genetics (AJMG). Onderzoeker Scott Gilbert, hoogleraar biologie aan Swarthmore College in Pennsylvania vroeg zich af of er misschien een vertaalfoutje was gemaakt in de Bijbel. Samen met Ziony Zevit, specialist in Bijbelse literatuur en Semitische talen aan de Amerikaans-Joodse universiteit van Los Angeles keek hij eens kritisch naar de vertaling van de bijbel.
Volgens Genesis: 'deed de HEERE God een diepen slaap op Adam vallen, en hij sliep; en Hij nam een van zijn ribben, en sloot derzelver plaats toe met vlees'.

Zevit denkt dat het woord dat is vertaald als 'flank' ook de betekenis van 'kolom' of 'paal' hebben, iets wat steun biedt. En dat is precies het bot dat bij de mens ontbreekt: het bot dat de penis steun geeft, iets waarover veel andere soorten wel beschikken. Bovendien is aan de onderkant van de penis een lijn of litteken (de perineale raphe) zichtbaar dat doorloopt tot achter het scrotum, onder aan het perineum. Zou dat de plaatst kunnen zijn die is 'toegesloten met vlees'?

In de dierenwereld heet het bot baculum en zelfs onze naaste verwanten zoals chimpansees en gorilla's beschikken over zo'n bot. De botjes zijn overigens gewild onder verzamelaars, in 2007 werd er 8000 dollar betaald voor het baculum van een uitgestorven walrussoort met de niet geringe afmeting van 1 meter 40.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden