Het mysterie van de Nederlandse jihadstrijders

null Beeld afp
Beeld afp

Twee Nederlandse jihadstrijders hebben onlangs een zelfmoordaanslag gepleegd. Wie zij zijn, is onbekend. En dat is opmerkelijk. Normaal gesproken worden strijders die een zelfmoordactie ondernemen na hun dood publiekelijk geëerd.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vertelde vanochtend over de Nederlandse jihadstrijders tijdens de presentatie van het jaarverslag van de AIVD. Beide Nederlanders zijn bij hun aanslag om het leven gekomen. De ene strijder blies zichzelf op bij een burgerdoel met een rugzak vol explosieven. De andere jihadist pleegde zijn aanslag met een autobom.

Het gebeurt niet vaak dat westerlingen zelfmoordaanslagen plegen in het Midden-Oosten. Maar áls het gebeurt, kunnen ze rekenen op een eerbetoon. Bijvoorbeeld door de Islamitische Staat van Irak en de Levant (Isis), een groepering die een islamitische staat wil stichten in Irak en Syrië.

Zo blies een Deense man zichzelf vorige week op in Irak. Isis bracht via Twitter een naam en een foto van hem naar buiten. De groep gaf de Deense jihadist de bijnaam Abu Khattab al Dinmarki; het laatste laat zien waar de strijder vandaan komt. Zoals vaak gebeurt, noemde Isis niet de echte naam van de jihadist. In de foto's worden gezichten van aanslagplegers soms onherkenbaar gemaakt.

Door over de jihadisten te twitteren, wil de groepering de martelaars eren. "Dat doen ze bijvoorbeeld om volgelingen te inspireren", zegt Ghassan Dahhan, Midden-Oostenredacteur bij Trouw. Het is onduidelijk waarom over de twee Nederlanders helemaal geen informatie naar buiten is gebracht. Door ze roemloos te laten sterven, laat Isis in ieder geval een propagandamiddel om andere jihadisten te inspireren onbenut.

Hieronder een voorbeeld van een eerbetoon aan een strijder die een zelfmoordaanslag heeft gepleegd.

Morgen in Trouw meer over dit onderwerp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden