Het mysterie van de derde Roodeschool

null Beeld RV
Beeld RV

We kennen in Nederland vele soorten scholen, maar rode scholen? Toch zijn er daar in ieder geval twee van, en misschien is er ooit een derde geweest.

Frans Nieuwenhuis

Verreweg het oudst is de buurtschap Roodeschool, iets ten noorden van het Groningse Bedum. Dat gehucht is genoemd naar een uithof van het befaamde klooster van Aduard. In zo'n uithof werden jongemannen opgeleid tot priester en hielpen ze tegelijkertijd het Groningse land te ontginnen. De uithof werd in 1192 gesticht en heeft bestaan tot rond 1600.

De naam Roodeschool is nu alleen nog te vinden als naam van de boerderij die later gebouwd werd op de plaats van de uithof. In de grond rond de boerderij zijn er nog wel scherven van de rode dakpannen van de oorspronkelijke kloosterschool, de Rubica Scuola, te vinden. Helaas zijn dat niet de enige scherven: de boerderij ligt midden in het Groningse aardbevingsgebied en de eigenaar wacht vol spanning op het advies van de arbitragecommissie.

Zo'n 15 kilometer noordoostelijk van het gehucht ligt het veel bekendere plaatsje Roodeschool, aan het eind van de spoorlijn vanuit Groningen-stad. Daar was rond 1600 sprake van wat buitendijkse bewoning, dat Uithuizermeeden-OG (oostelijk gedeelte) genoemd werd. Toen in 1730 de bewoners daar een eigen school kregen, ontstond langzamerhand de naam Roodeschool. Maar de geleerden zijn het er nog niet over eens of dat te maken heeft met rode dakpannen, rode bakstenen of rood gestucte muren.

In het Aardrijkskundig Woordenboek van Nederland uit 1913 wordt nog een derde Roodeschool genoemd, in het Friese Achtkarspelen. Maar daarover is verder nergens iets te vinden. De schrijver ervan is de heer M. Pott, Hoofdcommies der Posterijen. In zijn voorwoord houdt hij zich ten zeerste aanbevolen voor op- en aanmerkingen. Bij dezen, postuum!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden