Het mysterie van Cuijk blijft onopgelost

misdrijf | Reportage | Het sinds 1989 vermiste echtpaar Kelders is niet gevonden in het beton onder hun vroegere garage.

De politie is gisteren gestopt met de zoektocht naar de lichamen van Jan en Riet Kelders, die sinds 1989 vermist zijn. Het echtpaar is niet gevonden in het beton waarmee een put in hun vroegere garage is volgestort. Het onderzoeksteam gaat nog steeds uit van een misdrijf. Mogelijk komen de forensisch experts later terug naar het oude woonhuis van het echtpaar om op andere plekken te zoeken.

De raadselachtige verdwijning houdt Cuijk al 27 jaar in zijn greep, en het verhaal dat het echtpaar is vermoord al net zo lang. Toch dacht de politie in 1989 dat het stel vertrokken was naar Groot-Brittannië, zoals hun volwassen zoon vertelde. Ze zouden in een auto vol spullen en met een flinke voorraad geld zijn weggereden. De auto werd later teruggevonden in Vlissingen, maar van vader en moeder Kelders is nooit meer iets vernomen. De politie vindt het 'Engelandscenario' daarom nu niet meer geloofwaardig.

Het cold-caseteam hield het dossier de afgelopen tijd opnieuw tegen het licht, en vond nieuwe aanwijzingen dat het echtpaar Kelders op hun eigen terrein is begraven. Bodemonderzoek wees in augustus ook in die richting. Maar vier dagen graaf- en hakwerk leverden niets op.

In Cuijk keken buurtbewoners gisteren naar het laatste politiewerk bij het pand, waar nu een kapper zit. De zoektocht begon maandag en dinsdag met harde boorgeluiden, vertelt achterbuurvrouw Annelies van den Bosch. "Ik vind het een eng idee dat ze hier misschien 27 jaar al liggen. Waar nu die tent van de politie staat, rijd ik iedere ochtend met mijn fiets."

Jan Kelders runde een frietkraam naast zijn huis, vertelt buurtbewoner Hennie van den Berg. Later had het echtpaar in het pand een postzegelwinkel en antiekzaak. Jan verzamelde bovendien draaiorgels. Hij bezocht beurzen in Engeland, en was voor feesten en partijen met zijn orgels in te huren. Van den Berg: "Het waren rustige mensen. Niet zo spraakzaam."

Het echtpaar was 'knettergek' op hun zoon, die volgens Van den Berg 'heel beschermd' werd opgevoed. Later nam hij de zaak over, en gingen zijn ouders in het kleine huisje ernaast wonen.

"Op feestjes in Cuijk wordt altijd gevraagd: 'Is ome Jan nog teruggekomen?'", vertelt Alda van Uden, een nichtje van Jan Kelders. Jan was de enige van acht broers en zussen waarmee de familie geen contact had. Van Uden is één keer bij haar oom en tante op bezoek geweest. Hun zoon heeft ze een paar keer gesproken. Hij had een lastige jeugd: als hij vriendjes en vriendinnetjes mee naar huis nam, zorgden zijn ouders ervoor dat ze nooit meer terugkwamen, vertelde hij haar.

Toen hij wilde trouwen, waren zijn ouders daar fel op tegen. Van Uden was nog op zijn bruiloft, enige tijd na de vermissing. "Hij was bang dat zijn ouders nog zouden binnenlopen, terug uit Engeland. Hij vroeg een tante om de deur in de gaten te houden."

In het dorp wezen de vingers vanwege het conflict rond het huwelijk al snel naar de zoon, die een paar jaar na de vermissing het dorp verliet. De politie wil echter niets kwijt over mogelijke verdachten. Er is nooit iemand aangehouden.

Van Uden noemt het 'onvoorstelbaar' dat haar neef er iets mee te maken heeft. Ze hoopt dat de zaak wordt opgelost. "Het zou goed zijn als ze een laatste rustplaats zouden krijgen." Maar of er nog nabestaanden zijn die het stel zouden willen begraven? Van Uden denkt van niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden