Het mooiste uit het millennium

De boekenpagina's van Trouw zien er vanaf vandaag tijdelijk anders uit. Vier zaterdagen achter elkaar blikken lezers en recensenten terug op 'het mooiste uit het millennium'. In mei riepen wij de lezers op een boek te noemen uit de literatuur, de wetenschap, religie, filosofie of op welk terrein dan ook dat voor hen eeuwigheidswaarde bezit. Wij vroegen de lezers om aan te geven waarom juist dat boek hen zo aansprak, in welk jaar ze het lazen en onder welke omstandigheden, wie hen op het boek attent had gemaakt en of het van invloed is geweest op hun leven.

HANNEKE WIJGH en WILFRIED VAN DER BLES

De lezers van Trouw hebben in ruime mate gebruikgemaakt van de uitnodiging en het moet gezegd: de reacties overtreffen onze verwachtingen zowel in aantal als in kwaliteit. Maar liefst 150 reacties kwamen binnen, die we jammer genoeg niet allemaal kunnen plaatsen.

Juist door de zeer persoonlijke ontboezemingen weten de brieven vaak te ontroeren. Bij verliefdheden of depressies, echtscheidingen of andere persoonlijke rampen: in de herinnering daaraan speelt een bepaald boek vaak een opvallend belangrijke rol.

Uiteraard krijgen in verreweg de meeste gevallen romans uit deze eeuw het kwaliteitsstempel opgeplakt. Ook boeken uit de Middeleeuwen worden nogal eens genoemd. De periode daartussen scoort beduidend minder. Maar Vondel, Hooft, Shakespeare, Goethe, Voltaire? Wie deze namen verwacht, kan lang wachten. En zo blijkt: juist minder bekende auteurs uit deze eeuw weten vaak eerder een gevoelige snaar te raken dan literaire monumenten uit vervlogen tijden.

Behalve de lezers heeft ook een aantal recensenten hun mooiste boek uit het millennium beschreven. Tezamen met de brieven van de lezers geven zij een mooie staalkaart aan voorkeuren, smaken, ideeën en herinneringen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden