Het mooiste lijstje: wie waren lichtend voorbeeld in 2013?

Stuur uw reactie (ca. 150 woorden) uiterlijk 30 december 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt Oudjaarsdag.

De lijstjesgekte kan niet op, aan het eind van dit jaar. Meer, en vroeger nog dan anders, waren er de jaaroverzichten over elk denkbaar onderwerp.

Het past wel bij het soort jaar dat 2013 was: een tussenjaar, een zoekend jaar. Het wachten op het einde van de crisis domineerde het nieuws en het debat. Soms leek het of er tussendoor weinig gebeurde. Dan kabbelde het jaar voort. En tussen al het wachten door, domineerde in 2013 ook het gevoel dat hierná juist alles gaat veranderen. Maar wat precies, en hoe, daar krijgen we maar geen grip op.

Daar zijn de lijstjes ook weinig behulpzaam bij. Als verwoed lijstjesverzamelaar, besluipt mij dan opeens de twijfel of de overzichten wel werkelijk de essentie van een jaar weergeven. Wat 2013 bijzonder maakt, schuilt uiteindelijk niet in chronologische feiten, maar in kantelpunten. Dan moet je op zoek naar die gebeurtenis die een voorbode is van iets groters. En vooral: naar de personen die iets teweeg hebben gebracht.

Het mooiste en beste lijstje is wat bij betreft daarom een lijst van de mannen en vrouwen die in 2013 indruk hebben gemaakt door datgene wat ze in gang wisten te zetten, in het groot of in het klein.

Toegegeven: zo'n lijstje met namen is lastiger te maken dan het rangschikken van het 'harde' nieuws. En is bij voorbaat persoonlijk. Maar te moeilijk is het niet: mijn indruk is dat er in 2013 opvallend veel mannen en vrouwen te noemen zijn die lichtend voorbeeld waren, meer dan andere jaren.

Ik noem er vast een paar, maar doe hierbij de oproep om vooral méér of andere namen te noemen. Mijn eigen greep:

1.
Robbert Dijkgraaf, , natuurkundige. Al was het alleen vanwege zijn DWDD-college over Einstein (nog te zien in de top-10 van uitzendinggemist). Kan zo meeslepend vertellen over wetenschap, dat kennis en onderzoek opeens het spannendste lijken dat Nederland te bieden heeft.

2.
Lilian Janse , SGP-kandidaat. Vanwege de ontwapenende manier waarop ze bewijst dat vrouwen in de SGP politiek actief kunnen en willen zijn.

3.
Het trio Pechtold, Slob en Van der Staaij. Omdat zonder hen de politieke impasse compleet was geweest.

4.
Jean-Paul Coutard, ingenier op Haïti. Keerde uit Canada terug naar zijn geboorteland om stadsbussen te ontwerpen van lokale materialen, 'omdat het ook voor ons mogelijk is onze dromen te realiseren.'

5.
Frank Chan, jonge horecaondenemer te Zwolle. Bedacht de tegengrap '39 procent korting op menu 39' na de denigrerende Chinezen-moppen van Gordon.
6.
Angela Merkel. Omdat Duitsland de euro-economie redt. Zijn dit de namen, of niet? Vandaar mijn vraag: wie maakten de meeste indruk in 2013? Wie maakt de lijst compleet?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden