Het mooiste klokkengeluid van Den Haag klinkt weer

Beiaardier Het carrillon van de Grote Kerk is gerestaureerd. Het eerste lied dat werd gespeeld: 'Oh oh, Den Haag'.

Na ruim driehonderd treden komt Gijsbert Kok puffend boven. "Je kunt merken dat ik dit acht maanden niet meer heb gedaan." De beiaardier kon gisteren eindelijk weer het carillon van de Grote Kerk in Den Haag bespelen, nadat dat grondig is gerestaureerd.

De meeste klokken kregen nieuwe klepels. Balken, motoren en de hamers die op de klokken slaan zijn vernieuwd. Roest maakte het gevaarlijk bovenin de toren.

De klokken zelf zijn niet vervangen, ook Jhesus niet: de 5800 kilo wegende klok uit 1541. Volgens de overlevering is het het oudste voorwerp waarop de Haagse ooievaar te zien is. Kok: "Maar ik heb hem nooit kunnen ontdekken, waarschijnlijk is hij eraf gesleten".

Jhesus hangt met drie andere grote klokken lager in de kerktoren, en wordt gebruikt om elk half uur de tijd aan te geven. De vier zware exemplaren maken óók deel uit van het carillon, dat helemaal bovenop de kerk staat. Hoe zwaarder de klok, hoe lager de toon.

Kok is nu drieënhalf jaar beiaardier in de Grote Kerk. Dat was een droom 'vanaf het moment dat ik de vacature zag'. Hiervoor luidde hij de klokken in Bergen. Nu speelt hij vijf dagen in de week in Den Haag: drie keer in de Grote Kerk, twee keer in Scheveningen. Het geluid in de Grote Kerk is het mooist. Doordat het carillon uit maar liefst 51 klokken bestaat, haalt het meer en diepere tonen.

Kok werd aan het conservatorium opgeleid als organist, omdat hij wist dat hij moeilijk kon leven van orgelspelen alleen. Nu is hij een van de ongeveer 45 actieve beiaardiers in Nederland. Dat aantal is gebaseerd op een optelling die hij zelf maakte.

Om 12 uur mag Kok eindelijk weer zijn instrument bespelen. Eerst controleert hij de kabels die de stokken waarmee hij het carillon bespeelt verbinden met de klokken. "De laatste keer dat ik speelde was het 25 graden. Nu is het kouder. Dat heeft effect op de draadlengte."

Vandaag speelt Kok verzoeknummers. Hagenaars konden stemmen op hun favorieten. 'Het Dorp' van Wim Sonneveld, 'Tears in Heaven' van Eric Clapton, verder Bach, Brel en Abba. Uiteraard begint Kok met 'Oh, oh, Den Haag'.

Terwijl hij op 93 meter hoogte de stokken met zijn vuisten aanslaat en met zijn voeten de pedalen bespeelt, kijken enkele Hagenaars vanaf de straat omhoog. Na het lied laat hij zijn handen zien. Als je net begint als beiaardier, dan krijg je blaren. Daar moet je even doorheen, tot het eelt erop zit. "Zolang het eelt niet op je ziel zit, maar op je pinken, is er niks aan de hand."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden