Het mooiste en het ergste van tv-jaar 2014

PowNews wordt een wekelijkse show van drie kwartier. Volgens presentator en PowNed-zenderbaas Dominique Weesie was er door de dagelijkse nieuwsrubriek amper geld voor de ontwikkeling van andere programma's.Beeld ANP Kippa

Het was het jaar waarin Philip Freriks met een vies gezicht de natuur in trok voor 'Leve de lente' (EO), Arie Boomsma (KRO) toch weer een nieuwe troost-doelgroep ontdekte ('Hij is een zij'), en Sunny Bergman met 'Zwart als roet' (VPRO) een definitieve draai gaf aan het Zwarte Piet-debat.

Het jaar ook waarin het 25-jarige 'Lingo' van het scherm verdween (jammer), evenals 'Pauw & Witteman' (minder jammer), 'Knevel & Van den Brink' ('t werd tijd) en 'PowNews' (vlag uit). Het jaar waarin 'Eén op één' (KRO) mislukte - geen wonder wanneer je, zoals Sven Kockelmann en Eva Jinek, als een sprinkhaan in je stoel zit en zelfs de meest onschuldige gast aankijkt of hij iets van je aan heeft -, we het eerste soap-homohuwelijk meemaakten (Menno en Lucas in 'GTST') en Erica Terpstra prinses Beatrix op haar afscheidsfeestje een 'kanjer' noemde.

Verder zagen we een kijkcijfer-meltdown op NPO 3 (na het vertrek van 'DWDD' naar NPO 1) en een mislukte tv-actie tegen ebola (opbrengst 7,4 miljoen, slechtste resultaat sinds jaren). Maar er was ook veel prachtigs: 'Zomergasten' met Reinbert de Leeuw - geen interview, maar een muziekcollege van drie uur -, het verrassende VPRO-experiment 'Suspicious minds' over een studentenfeest in omgekeerde chronologie, en een hilarische reportage van Fons de Poel (KRO's 'Brandpunt') over politieagenten op cursussen koeien knuffelen en paarden spiegelen.

Iets gemist?
Mooiste documentaires: '14-18, dagboeken uit de Eerste Wereldoorlog' (o.a. VPRO). Met dagboekfragmenten en indrukwekkend acteerwerk krijgt een wereldbrand die uit het collectieve geheugen is weggezakt, opnieuw een gezicht. 'Oudtopia' (VPRO): jonge programmamakers Nicolaas Veul en Tim den Besten logeren een maand lang in een woonzorgcentrum, en tonen niet alleen de tragiek van ouderen (en die van henzelf), maar ook de wijsheid. 'Houdt God van vrouwen?' (NCRV): Emile van Rouveroy van Nieuwaal duikt onder in refo-milieu en registreert pijnlijk scherp de emancipatiestrijd van SGP-vrouw Hilligje Kok uit Staphorst.

Beste drama: 'Ramses' (Avro). Maarten Heijmans zingt, danst, drinkt en vrijt als Ramses Shaffy zelf: een vlinder in de nacht. Won terecht de Zilveren Nipkowschijf. 'Hollands hoop' (NTR, Vara, VPRO): meeslepend drama over gedoogbeleid en poldermodel, waarin psychiater (Marcel Hensema) zijn gezin naar de rand van de afgrond sleept. 'Nieuwe buren' (RTL 4): spannende thriller naar een boek van Saskia Noort over twee bevriende echtparen tussen wie het wel ontzettend mis móet gaan.

Slechtste drama: 'The deal' (Vara): officieel een politieke thriller, maar inhoudelijk net zo spannend als een wasmiddelenreclame. Een reeks vol loze shots, wezenloze scènes en simplistische dialogen.

Presentator van het jaar: Henry Schut. Zowel tijdens Winterspelen als WK voetbal een verademing op tv. Unieke combinatie van zelfverzekerdheid en bescheidenheid. Met natuurlijk gezag en zonder ronkende retoriek of dwingende dominantie.

Mediaman van het jaar: Paus Franciscus I. Wordt zelfs in het kritische Hilversum op handen gedragen. Is met zijn onverbloemde uitspraken over kerkleer en curie een geschenk uit de hemel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden