’Het mooie is, we kunnen nu beginnen’

Meiny Prins: 'De overheid zou een inspirator moeten zijn voor bedrijven, maar laat het tot op heden een beetje afweten.' ( FOTO ARIE KIEVIT) Beeld Arie Kievit
Meiny Prins: 'De overheid zou een inspirator moeten zijn voor bedrijven, maar laat het tot op heden een beetje afweten.' ( FOTO ARIE KIEVIT)Beeld Arie Kievit

Frisse scholen, zuinige kassen en groene kantoren. Niks nieuws, het bedrijf van Meiny Prins helpt ze dagelijks op poten zetten. Methoden zijn beproefd, technieken uitgewerkt. Waarom passen overheden en bedrijven ze niet standaard toe?

Je kunt wel doemverhalen ophangen over wat er allemaal fout kan gaan, maar dan vergeet je dat duurzame ontwikkeling ook gewoon fun is’, zegt Meiny Prins (48) . Ze is algemeen directeur van Priva, een wereldwijd opererend familiebedrijf, gespecialiseerd in klimaatbeheersing. „Het is ontzettend leuk en motiverend om te zien hoe je zonder al te veel moeite je energiegebruik met tientallen procenten omlaag kunt brengen.”

Duurzame ontwikkeling is ook nog eens rendabel, zegt Prins: „Een mooi voorbeeld is KPN. Met een investering van 150.000 euro in software en apparatuur om het energiegebruik bij te houden, heeft het bedrijf in een jaar tijd 12 miljoen kilowattuur bespaard, goed voor 1,2 miljoen euro. Dat is evenveel als het energiegebruik van ruim 3500 woningen.”

Volgens Prins, nummer 55 in Trouws Duurzame Top 100, zetten bedrijven in op duurzame ontwikkeling, omdat het hun waarde verhoogt. „Winst is dan geen doel op zich, maar een middel voor vernieuwing, het genereren van innovaties. Dat geldt niet alleen voor een familiebedrijf als Priva, maar zou ook moeten gelden voor grote beursgenoteerde bedrijven. Hoewel het voor hen lastiger is, dringt ook daar het besef door dat duurzaamheid, innovatie en winstgevendheid met elkaar verweven zijn.”

De overheid zou een inspirator moeten zijn voor bedrijven, maar laat het tot op heden een beetje afweten. Meiny Prins heeft een schatting laten maken over de hoeveelheid geld die de overheid kan besparen met een beter klimaatbeheer in haar gebouwen. Als alleen al de klimaatinstallaties werken zoals ze zijn ontworpen en het energiebeheer beter is afgestemd, scheelt dat een kleine 200 miljoen euro per jaar.

Prins: „Het gaat om voor de hand liggende dingen, zoals licht en verwarming uit in ruimten die niet worden gebruikt; regelmatig de installaties nalopen; geen bureaus voor de radiatoren en serieus ingaan op klachten van gebruikers.”

Opmerkelijk is haar advies om geen papier te laten rondslingeren. „Papier zorgt voor een sterke daling van de luchtvochtigheid en daardoor voor een binnenklimaat waarin mensen zich niet prettig voelen.”

Een stap verder is het aanpassen van de installaties. Dat kan het Rijk ruim een half miljard euro per jaar opleveren, ofwel zo’n vijf miljard tot 2020. „Met de overheid als inspirerend voorbeeld, zouden we in de gebouwde omgeving 20 procent of meer energie kunnen besparen”, zegt Prins. „Het mooie is dat we er vandaag al mee kunnen beginnen, want het gaat om beproefde technieken.”

Het leuke aan energiebeheer van gebouwen en toepassing van duurzame technologie, is dat die het gedrag beïnvloeden van de mensen die er werken. Een voorbeeld is het kantoor van Priva zelf in De Lier, waar 350 mensen werken. Bij de bouw is maximaal geïnvesteerd in energiebesparing en een goed binnenklimaat. Dat wil zeggen met drielaags glas, groene daken en superzuinige installaties.

Prins: „De terugverdientijd van die investeringen was berekend op ongeveer zeven jaar. Doordat het gebouw nu optimaal ingeregeld is en we ons energiebewuster zijn gaan gedragen, is het verbruik in de afgelopen jaren met 20 procent gedaald. Daardoor is de terugverdientijd teruggebracht tot circa vijf jaar. Bovendien gebruiken we nu zo weinig energie, dat er maar een kleine investering in zonnepanelen nodig is om het gebouw energieneutraal te maken.”

Een belangrijke inspiratiebron voor Meiny Prins zijn de kwekers onder glas die een fors deel van haar afzetmarkt vormen. Priva levert hen de systemen die nodig zijn om planten, energie, watervoorziening en kasklimaat optimaal op elkaar af te stemmen.

„In de afgelopen twintig jaar zijn de glastuinders erin geslaagd om de hoeveelheid aardgas per eenheid product met meer dan de helft te verminderen”, zegt ze. „En het gaat nog verder. Uit praktijkexperimenten met ’het nieuwe telen’ blijkt dat het energiegebruik zonder al te ingrijpende maatregelen met nog eens 30 à 40 procent kan verminderen.”

Priva is betrokken bij Hoogeland, een project van woningcorporatie Vestia dat achthonderd nieuwe woningen en een verzorgingscentrum gaat verwarmen met overtollige zonnewarmte.

Prins: „Een kas fungeert als een enorme zonnecollector. Jaarlijks komt er vijf keer meer zonnewarmte binnen dan nodig is. In plaats van de ramen ’s zomers open te zetten, slaan we die overtollige warmte op in het diepe grondwater. ’s Winters kunnen we die opgeslagen warmte weer naar boven halen en gebruiken voor het verwarmen van de kas. Maar het overschot is zo groot, dat er per hectare glas ook nog eens duizend woningen mee verwarmd kunnen worden.”

Volgens Prins is de seizoensopslag van overtollige zonnewarmte technisch geen enkel probleem. Ook economisch kan het gemakkelijk uit, ware het niet dat het NMDA-beginsel vaak roet in het eten gooit. ’Niet Meer Dan Anders’ houdt in dat huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet niet meer hoeven te betalen dan wanneer ze zouden beschikken over een eigen cv-ketel.

Prins: „Op zich een goed beginsel, omdat mensen geen vrijheid hebben om hun eigen warmteleverancier te kiezen. Alleen betekent het in de praktijk vaak dat de koppeling aan de gasprijs de geleverde warmte te duur maakt. Je moet namelijk veel meer investeren in de aanleg van een warmtenet dan in een gasnet. Als je de investeringskosten en de kosten voor de geleverde warmte optelt, ben je duurder uit dan wanneer je aardgas zou gebruiken. Terwijl je wel bijna de helft minder CO2 produceert.”

In het project Hoogeland is het gelukt om onder dat NMDA-beginsel uit te komen, maar het is maar een van de weinige voorbeelden.

Prins: „Ook als het gaat om het wegnemen van onnodige belemmeringen voor duurzame ontwikkeling ligt er nog een mooie taak voor de overheid.”

Een kas in Berkel en Rodenrijs; overtollige zomerwarmte gaat er de grond in voor gebruik in de winter. (FOTO ANP ) Beeld
Een kas in Berkel en Rodenrijs; overtollige zomerwarmte gaat er de grond in voor gebruik in de winter. (FOTO ANP )
Glastuinbouwers, haar klanten, inspireren Prins. (FOTO ANP) Beeld
Glastuinbouwers, haar klanten, inspireren Prins. (FOTO ANP)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden