'Het Monster' kost Olmert de kop

Oud-premier Israël schuldig bevonden aan aannemen van smeergeld. Politicus spreekt van 'karaktermoord'.

Ditmaal is hij er gloeiend bij. De Israëlische oud-premier Ehoed Olmert werd gisteren in Tel Aviv veroordeeld voor het aannemen van 156.000 euro aan steekpenningen, in wat Israëlische media aanduiden als 'de grootste corruptiezaak aller tijden'. Mogelijk verdwijnt Olmert voor tien jaar achter de tralies.

De 68-jarige politicus begon zijn carrière ironisch genoeg als advocaat en strijder tegen de georganiseerde misdaad. Maar in zijn tijd als burgemeester van Jeruzalem, van 1993 tot 2003, ging hij zelf door de knieën. In ruil voor een smak smeergeld gaf hij toestemming voor de bouw van een reusachtige bungalowtoren in het westelijk deel van Jeruzalem. Dit luxueuze Heilige Land-complex, dat hoog boven alles uittorent, heet in de volksmond 'Het Monster'. Het betonnen gedrocht kost Olmert nu zijn reputatie en zijn toekomst.

Olmert werd in 2006 premier, nadat zijn voorganger Ariël Sjaron in een langdurig coma was beland. Al na twee jaar moest hij zijn functie neerleggen wegens aanzwellende geruchten over corruptie. In 2012 werd hij voor het eerst veroordeeld tot een boete van 15.000 euro en een jaar voorwaardelijke celstraf omdat hij - als burgemeester en als minister van handel - contracten voor zakenvrienden had geritseld. Maar dat Olmert in ruil voor zijn gunsten smeergeld had ontvangen, achtte de rechter toen nog niet bewezen.

"Vrijgesproken van corruptie", jubelde Olmert destijds na de uitspraak. Het milde oordeel maakte volgens hem de weg vrij voor een politieke comeback. Maar na het vonnis van gisteren kan hij een terugkeer op zijn buik schrijven, zeggen analisten. Olmert gaat weliswaar in beroep, maar zelfs als hij die zaak op miraculeuze wijze zou winnen, dan nog heeft de kiezer waarschijnlijk definitief genoeg van hem.

Toch zullen er ook mensen zijn die de val van Olmert betreuren, want internationaal gold hij als een belofte voor vrede. Hij begon als overtuigd nationalist, dromend van een Groot-Israël. Maar binnen de rechtse Likoedpartij dreef hij naar het centrum, en hij eindigde als gematigd politicus die veel wilde opgeven voor een akkoord met de Palestijnen. In 2008, in de nadagen van zijn premierschap, toonde hij zich achter de schermen bereid om aan de belangrijkste eisen van de Palestijnen tegemoet te komen: 94 procent van de bezette Westoever wilde hij teruggeven, en Jeruzalem zou een gedeelde hoofdstad worden van Israël en Palestina.

Maar zover is het nooit gekomen. Door alle aantijgingen moest Olmert weg als premier en als voorman van de gematigd liberale Kadima-partij, waarnaar hij in 2005 was overgestapt. Bij de landelijke verkiezingen in 2009 ging de grootste winst bovendien naar de centrum-rechtse Likoedpartij van Benjamin Netanjahoe. Die zwaait sindsdien de scepter, en zijn onverzettelijke politiek van kolonisatie vergroot de kans op vrede bepaald niet.

Naast Olmert werden gisteren nog negen ambtenaren en zakenlieden veroordeeld in de smeergeldaffaire. Er gingen honderdduizenden euro's in om. Olmert sluisde zijn deel direct door naar zijn broer, die grote schulden had. De politicus ontkent alles. Hij heeft nooit smeergeld ontvangen, en hij wist niets van de financiële transacties van zijn ambtenaren. Karaktermoord, houdt hij vol.

Maar volgens de rechter liegt Olmert. Er is hard bewijs tegen hem, geleverd door de vorig jaar overleden zakenman Dechner, die in 2010 uit de school klapte. Sjoela Zaken, dertig jaar lang de trouwe secretaresse van Olmert, getuigde deze week ook tegen haar voormalige baas, in de hoop op strafvermindering. In de rechtszaal deed Olmert gisteren of de vrouw lucht was, terwijl hij alle andere medeverdachten hartelijk begroette met een handdruk of omhelzing.

Olmert is niet de eerste hoge Israëlische politicus die voor een ernstig vergrijp is veroordeeld. In 2011 deed de Israëlische oud-president Mosje Katsav van zich spreken toen hij zeven jaar gevangenisstraf kreeg voor verkrachting. Of Olmert hem achter de tralies gezelschap mag komen houden, hoort hij op 28 april.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden