Het moment waarop haat, woede, frustratie, terreur en angst samenkomen

'Grote vissen' noemde burgemeester Van Aartsen van Den Haag ze, de drie mannen en één vrouw die donderdag werden aangehouden. Ze zijn aangemerkt als 'jihadverdachten', omdat ze volgens de burgemeester 'prominent aanwezig' waren bij recente demonstraties in Den Haag. Het is een onrustige zomer in de Hofstad en de burgemeester kreeg het verwijt dat hij vakantie vierde terwijl thuis de vlam in de pan sloeg. Eenmaal weer op zijn post kondigde Van Aartsen een algeheel demonstratieverbod af in de Haagse Schilderswijk, om zo rust te creeëren. De kerken in Den Haag scharen zich achter die beslissing van de burgemeester, schrijft hun maandblad Kerk in Den Haag. De Haagse Gemeenschap van Kerken heeft laten weten dat ze samen met moslims en joden streeft naar 'een veilige en vreedzame stad'. "Er komt een structureel overleg tussen de drie wereldgodsdiensten, als tegenwicht tegen de angst in de wijk en de negatieve beeldvorming van de Schilderswijk."

De 'grote vissen' waar burgemeester Van Aartsen op doelde, werden opgepakt omdat ze mensen zouden hebben geronseld voor de jihad in Syrië en Irak. Ze worden ook verdacht van "het samenspannen dan wel voorbereiden voor moord/doodslag met een terroristisch oogmerk" in het Midden-Oosten. De vrouw in het gezelschap zou zich, net als de twee mannen, schuldig hebben gemaakt aan 'opruiing en haat zaaien' op sociale media en nieuwssites.

De sfeer in de Schilderswijk wordt in het kerkblad beschreven in een gastcolumn van Anil Kumar, beleidsmedewerker van de ChristenUnie/SGP in Den Haag. "Het is iets na vieren als ik op mijn horloge kijk. Dit moment wil ik niet vergeten. Dit moment waarop haat, woede, frustratie, terreur en angst samenkomen. Ik sta op de Hoefkade, iets ten noorden van de Koning-straat. Zojuist zijn circa 150 ProPatria-demonstranten achter mij een halt toegeroepen. 'Geen djihad in onze straat!' scandeert de groep luidkeels. 75 meter voor mij wacht een 'roedel wolven'. Klaar om hun territorium te verdedigen. 'Dawlat al-Islam!' (Islamitische Staat!) hoor ik in de verte. Dan gaat het snel. ME'ers rukken op aan beide zijden van de Hoefkade. Ook ik begin mijn toevlucht elders te zoeken." Het is 'zomaar een ervaring', schrijft Kumar, van de laatste demonstratie die hij bijwoonde.

Ook het Nieuw Israëlietisch Weekblad publiceert een ooggetuigenverslag uit de Schilderswijk. De auteur is Cnaan Liphshiz, journalist voor een Joods persbureau. Hij had deze zomer zijn handen vol aan het verslag doen van anti-Israëldemonstraties op allerlei plaatsen in Europa. "Ik wilde terug naar de rust van de kleine Joodse enclave waar ik woon, het Van Ostade-hofje in Den Haag. In ons buurtje, een klein, multicultureel getto binnen de grotere, overwegend door moslims bewoonde Schilderswijk, groet iedereen elkaar met een hartelijk hallo. Het duurde echter niet lang voordat ik erachter kwam dat mijn thuis veranderd was. Ik kwam terug in een wijk waar bebaarde mannen op de Hoefkade herhaaldelijk opriepen tot het 'afmaken van Joden'. Mijn visboer hing een poster op met een bebloed kind (naar alle waarschijnlijkheid uit Irak of Syrië) met de tekst 'Sta op voor Gaza'."

En toen moest de demonstratie van 10 augustus nog volgen. "Toen we de hond aan het uitlaten waren, kwamen we terecht in een groepje kinderen. Ze verzamelden in het wilde weg kinderkopjes, die ze dan aan mannen gaven met het doel ze naar de ME te gooien. De ME, die eropuit gestuurd was om een anti-IS-demonstratie te beveiligen. Ik volgde de jongens naar de Hoefkade, waar ik de IS-vlag zag wapperen in handen van mannen die 'Allah is de grootste' riepen."

Liphshiz: "Op 10 augustus zag ik met eigen ogen hoe groot de verandering is. Hoe diep de haat is doorgedrongen. Beelden die bij mij de vraag oproepen of het voor een Jood, of zelfs voor een niet-moslim nog wel mogelijk is om in de Schilderswijk te wonen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden