'Het moet normaal zijn om te helpen'

Burgemeesters rekenen erop dat burgers voor elkaar zorgen

Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort weet het zeker. Later, over een aantal jaar, zal men vaststellen dat de tijd waarin we leven een tijd van verandering was, net zoals de jaren zestig van de vorige eeuw dat waren. Deze tijd is er één waarin 'inwoners op een nieuwe manier naar elkaar omkijken'.

Bolsius staat niet alleen. Al zijn collega's, overal in het land, zetten zich schrap voor de grote veranderingen die per 2015 in gemeenten hun beslag zullen krijgen. "Grote veranderingen waar het gaat om jeugdzorg, maatschappelijke participatie, werk en inkomen", in de woorden van burgemeester Jacques Niederer van Roosendaal. "We staan aan de vooravond van misschien wel historische ontwikkelingen", zei Henk Jan Meijer in Zwolle. Daarom vraagt niet alleen Amersfoort zijn burgers naar elkaar om te zien. Ook Roosendaal: "Er zijn voor elkaar", wil ook Niederer daar. Net als zijn collega's in bijvoorbeeld Zwolle, Horst aan de Maas, of in Hoogezand-Sappemeer. Uit een rondgang van Trouw langs gemeenten die de afgelopen week hun nieuwjaarsreceptie hielden, blijkt dat burgemeesters overal in Nederland de hulp van hun burgers inroepen om taken over te nemen die tot nog toe de overheid op zich nam.

Makkelijk zal het niet zijn. "Het zijn onrustige tijden waarin we leven", zei burgemeester Anton Stapelkamp van Kapelle donderdagavond. "De overheid treedt meer en meer terug en tegelijk nemen burgers zelf het heft in handen."

"2014 wordt een jaar van veranderingen", zei op datzelfde moment ook burgemeester Peter de Jonge van Hoogezand-Sappemeer. "Het is heel wat anders of je bij de gemeente moet zijn voor een bouwvergunning of voor ondersteuning voor je hulpbehoevende vader." Burgervader Arco Hofland van Rijssen-Holten noemde 2014 "een jaar om nieuw perspectief te zoeken. We gaan van relatieve overvloed naar schaarste. We leven niet meer in de zekerheid dat de overheid dingen doet, maar de samenleving pakt zelf zaken op."

"Het zou voor mensen die zich prima kunnen redden normaal moeten zijn een helpende hand uit te steken naar een buurvrouw, kennis of familielid", zei Michel Bezuijen van Rijswijk. "Ik doe een beroep op allen, individuen en geïnstitutionaliseerde instanties zoals kerken, maatschappelijke instellingen en verenigingen. Treedt naar buiten en stel u de vraag waar u eventueel iets kunt betekenen voor de samenleving", zei burgemeester Willem Nuis van Tholen.

"Samen leven lukt alleen als we samen werken", zei Meijer tot de inwoners van Zwolle. Wie de helpende hand biedt, heeft daar zelf ook iets aan, in de ogen van burgemeester Martin Eurlings van Valkenburg aan de Geul. "Je oogt goed als je iets kunt betekenen voor anderen."

Nog niet alle burgemeesters hebben hun nieuwjaarstoespraak al gehouden. In veel gemeenten gebeurt dat pas volgende week.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden