Interview

'Het merk PvdA wordt niet gepruimd'

PvdA-leider Diederik Samsom en Alexander Pechtold. Van Schaik: "De gemiddelde PvdA'er vindt het prima dat mensen die hier illegaal rondlopen, worden gestraft. In het arbeidersvolk zit wel een stuk rechts hoor. Ikzelf sta erachter dat die plannen van de baan zijn. Maar het is te laat, Samsom heeft het te lang verdedigd." Beeld anp

Zijn kritiek op de PvdA-top is keihard: ook al is de strafbaarstelling van illegaliteit van de baan, Diederik Samsom moet weg. Maar denk niet dat Co van Schaik (64) pas vrijuit durft te spreken nu hij vertrekt, na 36 jaar (!) wethouderschap in het Zeeuws-Vlaamse Axel en Terneuzen. "Nee, nee, ik heb altijd recht uit mijn hart gepraat. Er is geen keurslijf van de landelijke partij. Als het goed is, heb ik dat gezegd, en als het niet goed is, zeg ik dat ook. Je moet dingen benoemen zoals ze zijn, want de mensen zijn niet gek."

Hoe benoemt u de meest recente deal tussen PvdA en VVD?
"Het is absurd wat er woensdag gebeurde. De PvdA krijgt het schrappen van het voorstel over straffen van illegalen, en ze geeft de VVD 500 miljoen euro voor reparatie van midden- en hogere inkomens. Dat is de helft van het bedrag dat er wordt gekort op arbeidsgehandicapten en chronisch zieken. Ik heb een mooi salaris, ik ging er in januari een tientje op achteruit en nu krijg ik er weer 25 euro bij. Ik heb dat geld helemaal niet nodig. Geef het aan de groepen waarop zo wordt gekort."

De strafbaarstelling van illegalen bleef de PvdA achtervolgen, dat vuiltje heeft Samsom nu toch vakkundig weggewerkt?
"De gemiddelde PvdA'er vindt het prima dat mensen die hier illegaal rondlopen, worden gestraft. In het arbeidersvolk zit wel een stuk rechts hoor. Ikzelf sta erachter dat die plannen van de baan zijn. Maar het is te laat, Samsom heeft het te lang verdedigd."

U zit vanaf 1974 in de politiek, vanaf uw 28ste bent u wethouder. Je zou denken: de vleesgeworden bestuurder. Die begrijpt wel dat er gewheeld en gedeald moet worden in de politiek.
"Op de laatste vier jaar na, zat ik mijn hele leven met het CDA in het college. Ik ben absoluut gewend aan compromissen. Maar dat is iets heel anders dan het regeerakkoord tussen PvdA en VVD. Het sociale domein is des VVD's, de inkomensverdeling voor de PvdA, enzovoorts. Mensen snappen best dat je 100 procent belooft en maar 70 procent waarmaakt. Maar ze snappen niet dat het nul wordt. We moeten terug naar het compromis."

 
Ik heb dat geld helemaal niet nodig. Geef het aan de groepen waarop zo wordt gekort
Beeld Co van Schaik

U stuurde na de verkiezingen Samsom en partijvoorzitter Spekman een woedende brief. Van u moeten ze weg. Vindt u dat ook nog na hun excuusbrief?
"Zeker. De kiezer heeft het ongelooflijk goed gezien, de verkiezingsbeloften zijn voor honderd procent gebroken. Mensen stemden landelijk op de PvdA in de hoop op een andere koers. En wat doet de PvdA? Op sociaal gebied, wat heel belangrijk is voor ons imago, voeren ze een puur VVD-beleid. Hier in Terneuzen werd de huishoudelijke hulp aanvankelijk gekort met vijf miljoen, ik geloofde mijn eigen ogen niet. En in de plannen voor de sociale werkvoorziening van de vorige regering werden de mensen beter beschermd dan nu. Er zijn zo veel mensen die tegen me zeggen: Co, hoe is het mogelijk dat jouw PvdA dit soort dingen doet?"

Laat Samsom juist met de deal met de VVD niet zien dat hij die boodschap heeft begrepen?
"Als het vertrouwen is geschaad, is het in de politiek bijna onmogelijk dat nog te herstellen. Er moet een ander verhaal komen, maar als Samsom dat vertelt, geloven mensen het niet meer. Hij krijgt het niet meer voor elkaar dat naar buiten uit te dragen."

Uw partij is in Terneuzen gehalveerd, van 8 naar 4 zetels. De top moet weg, de PvdA moet van u socialer, linkser worden. Is het niet een beetje makkelijk om 'Den Haag' alle schuld te geven?
"Nee. Het kan niet zo zijn dat in alle gemeenten waar de PvdA verloren heeft, er slechte plaatselijke bestuurders waren. Onvrede met wethouders kan nooit over de hele linie zo'n omslag geven. We hebben verloren vanwege het landelijk beleid. Ik heb het deze week ook nog gezegd op de afdelingsvergadering: het merk PvdA wordt momenteel niet gepruimd."

 
De kiezer heeft het ongelooflijk goed gezien, de verkiezingsbeloften zijn voor honderd procent gebroken
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden