Boekrecensie

‘Het meisje met de vlechtjes’ is soms schokkend expliciet

null Beeld -
Beeld -

Wilma Geldof vertelt het verhaal van Freddie Oversteegen, nog geen 17 jaar oud en bij het verzet.

Het meisje met het rode haar, verzetsstrijder Hannie Schaft, staat dankzij het verfilmde boek van Theun de Vries in ons collectieve geheugen gegrift. Ook de naam van Truus Menger-Oversteegen, een ander lid van het Haarlemse gewapende verzet, is niet onbekend. Zij publiceerde zelf over haar oorlogservaringen.

Maar haar jongere zus, Freddie Oversteegen, is op de achtergrond gebleven. ‘Het meisje met de vlechtjes’ vertelt haar aangrijpende verhaal. Dat wil zeggen: dit filmische boek is gebaseerd op waargebeurde voorvallen. Wilma Geldof, die eerder indruk maakte met ‘Elke dag een druppel gif’, zette die naar haar hand.

Onder hoogspanning

Freddie, levendig neergezet als een meisje met pit, is bijna zeventien als zij en haar zus bij het verzet komen. Ze zijn dochters van een alleenstaande communiste en voor de duvel niet bang. Freddie ziet er bovendien uit als twaalf, dus geen Duitser zal haar van verzetswerk verdenken. Hun moeder drukt hen op het hart nooit als de vijand te worden: “Geen mensen doden (…) al zijn ze nog zo slecht.”

Maar eenmaal in het verzet raken de meisjes betrokken bij liquidaties van nazi’s en NSB’ers. Eerst lokken ze doelwitten met hun onbeholpen verleidingskunsten in de val, later schieten ze ook zelf. Het verhaal staat op die momenten onder hoogspanning en schokt geregeld door de expliciete toon, maar nog meer door de manier waarop je deelgenoot wordt van Freddies tegenstrijdige emoties. “Het is alsof ik mezelf niet meer ben”, denkt Freddie nadat ze een man heeft gedood. “Alsof iets van mij bij hem is achtergebleven.”

Omslag ‘Het meisje met de vlechtjes’ Beeld -
Omslag ‘Het meisje met de vlechtjes’Beeld -

Zo rauw las ik niet eerder over het verzet in een jongerenroman. Freddie’s interne strijd groeit, soms wordt die iets te veel benoemd: “Is de scheidslijn tussen goed en fout minder helder dan ik altijd dacht?” Dat conflict voel je als lezer allang aan, zeker nadat de bezetter onschuldige mensen executeert als represaille voor verzetsacties.

De toegevoegde, fictieve verliefdheid tussen Freddie en een jongen die juist niet in opstand komt, werkt goed: zo krijgt Freddie tegenspel en realiseert de lezer zich dat ze óók nog een gewone tiener is, op weg naar volwassenheid.

Freddie Oversteegen, het meisje met de vlechtjes, werkte mee aan dit boek, maar mocht de verschijning net niet meemaken: ze overleed op 5 september, een dag voor haar 93ste verjaardag.

Oordeel: rauw oorlogsboek, spannend, soms wat uitleggerig.

Wilma Geldof
Het meisje met de vlechtjes
Luitingh-Sijthoff; 335 blz. € 15,99. Vanaf 15 jaar.

Recensenten van Trouw bespreken pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers. Meer recensies leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden