Het mediacircus houdt van helden

Mij zou het niet verbazen dat er wereldwijd meer bouwvakkers omkomen bij de uitoefening van hun beroep dan dat dit gebeurt met journalisten en persfotografen. En voor van steigers vallende bouwvakkers kun je ook vrachtwagenchauffeurs, vissers en fabrieksarbeidsters invullen. Denk wat die laatste categorie betreft maar eens aan de enorme ateliers in Bangladesh waar duizenden vrouwen en meisjes onder vaak gevaarlijke omstandigheden onze kleding naaien.

Je ziet ze nooit bij de talkshows als 'Pauw', Tan of 'DWDD', waar journalisten en fotografen die gevaarlijk werk doen wel regelmatig aanschuiven en dan ook uitvoerig herdacht worden als ze omkomen bij de uitoefening van hún beroep. De 'grote' kranten halen ze ook niet, tenzij er ergens weer eens zo'n fabriek in elkaar stort en er honderden vrouwen en meisjes tegelijk omkomen. Ze zijn anoniem, zielige slachtoffers zonder enige glamour, geen helden.

Dat is allemaal anders in het grote mediacircus, waar de omgekomen journalisten en persfotografen deel van uitmaken. Dat circus houdt van helden, avontuur, gevaar, scoren, tragiek, dood en glamour en handhaaft de mythe dat ze het gevaar slechts opzoeken om u en mij op de hoogte te houden van al die ellende in de wereld.

Fotograaf Jeroen Oerlemans werd vorige week in Libië doodgeschoten terwijl hij volgens een collega 'gewoon zijn werk deed'. En minister Koenders liet weten dat Oerlemans 'doorging waar anderen stopten' en dat het 'diep triest is dat hij nu de allerhoogste prijs betaalt'. Allemaal waar, maar misschien had de minister moeten zeggen dat ook hij had moeten stoppen. In de hoop dat komende nieuwsjagers daarvan leren. Want inderdaad, een foto is geen mensenleven waard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden